🍌🍓Mini-placuszki dla INSULINOOPORNYCH i SIBO
Przepyszne i słodziutkie. Można je również zmodyfikować na dietę low FODMAP (opisane na dole posta).
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
160g banana | |
75g skyra | |
70g truskawek | |
1 jajko | |
40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
20g mleka 1,5% | |
5g oleju rzepakowego | |
5g migdałów | |
cynamon |
Modyfikacje pod kątem low FODMAP
banana używamy do 100g | |
truskawek używamy do 65g | |
mąki używamy o niskim typie | |
mleko używamy bez laktozy |
Wartość odżywcza
531 kcal
kalorie
25g
białko
15g
tłuszcze
70g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować ciasto
Mleko, jajko, mąkę i cynamon wymieszać w misce. Banana pokroić w plastry ok. 1cm. Wrzucić do ciasta, obtoczyć.
Zaznacz jako zrobione
2.
Usmażyć placki
Na patelni rozgrzać olej, wykładać kawałki banana (najwygodniej będzie to zrobić widelcem) i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podawać
Podawać ze skyrem, orzechami i truskawkami.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz