fbpx

🍌🍓Mini-placuszki dla INSULINOOPORNYCH i SIBO

Przepyszne i słodziutkie. Można je również zmodyfikować na dietę low FODMAP (opisane na dole posta).🥞

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
160g banana
75g skyra
70g truskawek
1 jajko
40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20g mleka 1,5%
5g oleju rzepakowego
5g migdałów
cynamon
Modyfikacje pod kątem low FODMAP
banana używamy do 100g
truskawek używamy do 65g
mąki używamy o niskim typie
mleko używamy bez laktozy
Wartość odżywcza
531 kcal kalorie
25g białko
15g tłuszcze
70g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować ciasto
Mleko, jajko, mąkę i cynamon wymieszać w misce. Banana pokroić w plastry ok. 1cm. Wrzucić do ciasta, obtoczyć.
Zaznacz jako zrobione
2.
Usmażyć placki
Na patelni rozgrzać olej, wykładać kawałki banana (najwygodniej będzie to zrobić widelcem) i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podawać
Podawać ze skyrem, orzechami i truskawkami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *