fbpx

Borówkowy pudding chia

🫐🙋‍♀️Przepyszny DESER CHIA dla INSULINOOPORNYCH, bo wg mnie nie smakuje jak standardowy pudding chia. Tym razem we fioletowej odsłonie z brzoskwinią. Na dole wersja dla SIBO.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
100g jogurtu naturalnego
100g skyra naturalnego
65g brzoskwini
60g borówek mrożonych
20g ksylitolu
20g nasion chia
20g płatków owsianych
7,5g płatków migdałowych
aromat waniliowy
Z przepisu wychodzi 1 porcja | Wersja low FODMAP
używamy jogurty bez laktozy
brzoskwinię używamy żółtą, do 30g
zamiast ksylitolu używamy stewii
Wartość odżywcza
489kcal kalorie
26g białko
17g tłuszcze
50g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować borówkowy jogurt
Nastawić wodę do gotowania w czajniku. Ksylitol przesypać do małej miseczki i zalać wrzątkiem tak, aby się rozpuścił (nie chcemy dużej ilości wody, im mniej tym lepiej). Rozpuszczony ksylitol połączyć z oboma jogurtami w misie blendera, dodać aromat i borówki. Zblendować
Zaznacz jako zrobione
2.
Wymieszać pozostałe składniki
Do naszej docelowej szklance, w której chcemy zabrać lub podać deser przelać masę borówkową. Następnie dodać nasiona chia i płatki owsiane, wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc lub na 4h.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podawać
Następnego dnia podawać z owocami i orzechami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *