Borówkowy pudding chia
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
100g jogurtu naturalnego | |
100g skyra naturalnego | |
65g brzoskwini | |
60g borówek mrożonych | |
20g ksylitolu | |
20g nasion chia | |
20g płatków owsianych | |
7,5g płatków migdałowych | |
aromat waniliowy |
Wersja low FODMAP
używamy jogurty bez laktozy | |
brzoskwinię używamy żółtą, do 30g | |
zamiast ksylitolu używamy stewii |
Wartość odżywcza
489kcal
kalorie
26g
białko
17g
tłuszcze
50g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować borówkowy jogurt
Nastawić wodę do gotowania w czajniku. Ksylitol przesypać do małej miseczki i zalać wrzątkiem tak, aby się rozpuścił (nie chcemy dużej ilości wody, im mniej tym lepiej). Rozpuszczony ksylitol połączyć z oboma jogurtami w misie blendera, dodać aromat i borówki. Zblendować
Zaznacz jako zrobione
2.
Wymieszać pozostałe składniki
Do naszej docelowej szklance, w której chcemy zabrać lub podać deser przelać masę borówkową. Następnie dodać nasiona chia i płatki owsiane, wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc lub na 4h.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podawać
Następnego dnia podawać z owocami i orzechami.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz