fbpx

Borówkowy pudding chia

🫐🙋‍♀️Przepyszny DESER CHIA dla INSULINOOPORNYCH, bo wg mnie nie smakuje jak standardowy pudding chia. Tym razem we fioletowej odsłonie z brzoskwinią. Na dole wersja dla SIBO.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
100g jogurtu naturalnego
100g skyra naturalnego
65g brzoskwini
60g borówek mrożonych
20g ksylitolu
20g nasion chia
20g płatków owsianych
7,5g płatków migdałowych
aromat waniliowy
Wersja low FODMAP
używamy jogurty bez laktozy
brzoskwinię używamy żółtą, do 30g
zamiast ksylitolu używamy stewii
Wartość odżywcza
489kcal kalorie
26g białko
17g tłuszcze
50g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować borówkowy jogurt
Nastawić wodę do gotowania w czajniku. Ksylitol przesypać do małej miseczki i zalać wrzątkiem tak, aby się rozpuścił (nie chcemy dużej ilości wody, im mniej tym lepiej). Rozpuszczony ksylitol połączyć z oboma jogurtami w misie blendera, dodać aromat i borówki. Zblendować
Zaznacz jako zrobione
2.
Wymieszać pozostałe składniki
Do naszej docelowej szklance, w której chcemy zabrać lub podać deser przelać masę borówkową. Następnie dodać nasiona chia i płatki owsiane, wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc lub na 4h.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podawać
Następnego dnia podawać z owocami i orzechami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *