fbpx

Bowl z pieczonym łososiem i sałatką z cytrynowym dressingiem

30 min

Łatwe

😍Przepis na pysznego pieczonego łososia na sałatce warzywnej z cytrynowym dressingiem! Czasami fajnie jest zjeść sałatkę na obiad, ja ostatnio bardzo polubiłam te z ciecierzycą!

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
250g pomidorów koktajlowych
200g łososia
200g ogórka
120g ciecierzycy z puszki opłukanej z zalewy
60g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
50g szpinaku
15g czosnku
15g oliwy
12g natki pietruszki
12g soku z cytryny
10g cebuli czerwonej
5g bazylii świeżej
4g miodu
Z przepisu wychodzą 2 porcje, a całość to:
Wartość odżywcza
1081 kcal kalorie
64g białko
48g tłuszcze
86,5g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować łososia
Łososia obrać ze skóry, przełożyć do miski, dodać posiekany lub zmielony czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz chili. Wymieszać. Łososia przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować sałatkę
W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną. Warzywa pokroić, szpinak i bazylię posiekać, ciecierzycę opłukać z zalewy.
Zaznacz jako zrobione
3.
Połączyć całość
W misce wyłożyć wystudzoną kaszę, pomidory, ogórka, cebulę, bazylię i szpinak. Dodać dressing z połączenia soku z cytryny, reszty oliwy i miodu. Na wierzch wyłożyć ciecierzycę i łososia.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *