Bowl z pieczonym łososiem i sałatką z cytrynowym dressingiem
Przepis na pysznego pieczonego łososia na sałatce warzywnej z cytrynowym dressingiem! Czasami fajnie jest zjeść sałatkę na obiad, ja ostatnio bardzo polubiłam te z ciecierzycą!
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
250g pomidorów koktajlowych | |
200g łososia | |
200g ogórka | |
120g ciecierzycy z puszki opłukanej z zalewy | |
60g kaszy jaglanej (nieugotowanej) | |
50g szpinaku | |
15g czosnku | |
15g oliwy | |
12g natki pietruszki | |
12g soku z cytryny | |
10g cebuli czerwonej | |
5g bazylii świeżej | |
4g miodu |
Z przepisu wychodzą 2 porcje, a całość to:
Wartość odżywcza
1081 kcal
kalorie
64g
białko
48g
tłuszcze
86,5g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować łososia
Łososia obrać ze skóry, przełożyć do miski, dodać posiekany lub zmielony czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz chili. Wymieszać. Łososia przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować sałatkę
W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną. Warzywa pokroić, szpinak i bazylię posiekać, ciecierzycę opłukać z zalewy.
Zaznacz jako zrobione
3.
Połączyć całość
W misce wyłożyć wystudzoną kaszę, pomidory, ogórka, cebulę, bazylię i szpinak. Dodać dressing z połączenia soku z cytryny, reszty oliwy i miodu. Na wierzch wyłożyć ciecierzycę i łososia.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz