fbpx

Chałwowa granola bez cukru dla INSULINOOPORNYCH

😳😋Przepyszna granola BEZ CUKRU, dla insulinoopornych 😍. O smaku chałwy, fajnie przełamana kwaśną żurawiną. 🥣

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
115g płatków owsianych
60g tahini
50g ksylitolu
40g suszonej żurawiny
30g orzechów włoskich
20g oleju rzepakowego
10g pestek dyni
cynamon i szczypta soli
Wartość odżywcza
1473 kcal kalorie
31g białka
84g tłuszczu
145g węglowodanów

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Rozpuścić ksylitol
Tahini (lub inne masło orzechowe, ale wtedy nie będziemy mieli smaku chałwowego) przełożyć do małego rondelka, dodać ksylitol i olej. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia ksylitolu i wymieszania składników.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować suche składniki
W międzyczasie orzechy posiekać i przełożyć do miski. Dodać płatki owsiane, szczyptę soli oraz cynamon. Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
3.
Masę połączyć z suchymi składnikami
Gorącą masę wlać do suchych składników, wymieszać. Jeśli masa trochę odstoi to zacznie gęstnieć, a tego nie chcemy.
Zaznacz jako zrobione
4.
Piec do zarumienienia
Granolę rozłożyć na blachę z papierem do pieczenia, całość układamy koło siebie i uklepujemy. Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Po 10 minutach pieczenia granolę należy przemieszać. Potem już pieczemy bez mieszania. Granolę pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy żurawinę.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *