Chałwowa granola bez cukru dla INSULINOOPORNYCH
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
115g płatków owsianych | |
60g tahini | |
50g ksylitolu | |
40g suszonej żurawiny | |
30g orzechów włoskich | |
20g oleju rzepakowego | |
10g pestek dyni | |
cynamon i szczypta soli |
Wartość odżywcza
1473 kcal
kalorie
31g
białka
84g
tłuszczu
145g
węglowodanów
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Rozpuścić ksylitol
Tahini (lub inne masło orzechowe, ale wtedy nie będziemy mieli smaku chałwowego) przełożyć do małego rondelka, dodać ksylitol i olej. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia ksylitolu i wymieszania składników.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować suche składniki
W międzyczasie orzechy posiekać i przełożyć do miski. Dodać płatki owsiane, szczyptę soli oraz cynamon. Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
3.
Masę połączyć z suchymi składnikami
Gorącą masę wlać do suchych składników, wymieszać. Jeśli masa trochę odstoi to zacznie gęstnieć, a tego nie chcemy.
Zaznacz jako zrobione
4.
Piec do zarumienienia
Granolę rozłożyć na blachę z papierem do pieczenia, całość układamy koło siebie i uklepujemy. Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Po 10 minutach pieczenia granolę należy przemieszać. Potem już pieczemy bez mieszania. Granolę pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy żurawinę.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz