Zapraszam po przepis na ciasteczka korzenne DLA INSULINOOPORNYCH. Od razu powiem, że nie jest zwolennikiem odchudzania Świąt. Ale stwierdziłam, że mam pyszny przepis, to czemu się nim nie podzielić .
Ja akurat lubię smak mąki pełnoziarnistej, a do wypieków, ciast i placuszków najbardziej podchodzi mi mąka orkiszowa pełnoziarnista. Ciasteczka wychodzą delikatnie chrupiące, bardziej w stronę miękkich. Bez zbędnego gadania zapraszam na przepis .
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
190gmąki orkiszowej typ 1850
70gmasła
65gksylitolu
1jajko
15gprzyprawy korzennej
3gproszku do pieczenia
Wartość odżywcza
1476 kcalkalorie
34gbiałko
68gtłuszcze
176gwęglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Wymieszać składniki
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawę do piernika. Zagnieść.
Zaznacz jako zrobione
2.
Rozwałkować ciasto
Blat posypać mąką orkiszową pełnoziarnistą i rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 0,5cm. Uwaga, jest to ciasto kruche więc może się troszkę rwać.
Zaznacz jako zrobione
3.
Wykrawać kształty
Z ciasta wykrawać ulubione kształty.
Zaznacz jako zrobione
4.
Upiec ciastka
Układać na blaszce z wyłożonym papierem i zapiekać w 180 stopniach w trybie termoobieg przez 10-15 minut. Ciasteczka studzić na kratce. Z przepisu wychodzą dwie blachy ciastek.
Dodaj komentarz