Ciasteczka korzenne dla INSULINOOPORNYCH
Zapraszam po przepis na ciasteczka korzenne DLA INSULINOOPORNYCH. Od razu powiem, że nie jest zwolennikiem odchudzania Świąt. Ale stwierdziłam, że mam pyszny przepis, to czemu się nim nie podzielić
.
Ja akurat lubię smak mąki pełnoziarnistej, a do wypieków, ciast i placuszków najbardziej podchodzi mi mąka orkiszowa pełnoziarnista. Ciasteczka wychodzą delikatnie chrupiące, bardziej w stronę miękkich. Bez zbędnego gadania zapraszam na przepis
.

Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
190g mąki orkiszowej typ 1850 | |
70g masła | |
65g ksylitolu | |
1 jajko | |
15g przyprawy korzennej | |
3g proszku do pieczenia |
Z przepisu wychodzą 2 blachy ciastek, całość to:
Wartość odżywcza
1476 kcal
kalorie
34g
białko
68g
tłuszcze
176g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Wymieszać składniki
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawę do piernika. Zagnieść.
Zaznacz jako zrobione
2.
Rozwałkować ciasto
Blat posypać mąką orkiszową pełnoziarnistą i rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 0,5cm. Uwaga, jest to ciasto kruche więc może się troszkę rwać.
Zaznacz jako zrobione
3.
Wykrawać kształty
Z ciasta wykrawać ulubione kształty.
Zaznacz jako zrobione
4.
Upiec ciastka
Układać na blaszce z wyłożonym papierem i zapiekać w 180 stopniach w trybie termoobieg przez 10-15 minut. Ciasteczka studzić na kratce. Z przepisu wychodzą dwie blachy ciastek.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz