fbpx

Czekoladowe gofry z ciecierzycy dla INSULINOOPORNYCH

Czekoladowe gofry z ciecierzycy z dodatkiem jogurtu i gorących jeżyn. Jeżyny można spokojnie wymienić na wiśnie, bo wiem, że są średnio dostępne. W przepisie poniżej uwzględniam właśnie wiśnie, ale wymiana jest 1:1.
Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
150g wiśni mrożonych lub innych mrożonych owoców, ja użyłam jeżyn
150g jogurtu typu skyr, naturalnego
100g ciecierzycy z puszki, opłukanej z zalewy
1 jajko
45g ksylitolu
30g mleka 1,5%
30g mąki orkiszowej typ 1850
20g kakao 11%
5g proszku do pieczenia
3g skrobi ziemniaczanej
3g oleju rzepakowego
Wartość odżywcza
762 kcal kalorie
45g białko
15g tłuszcze
96g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Zblendować ciecierzycę
Ciecierzycę, jajko, mleko, kakao, 3/4 porcji ksylitolu i proszek do pieczenia zblendować na gładką masę.
Zaznacz jako zrobione
2.
Masę wyjąć do miski
Następnie do masy dodać mąkę. Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
3.
Nagrzać gofrownicę
Gofrownicę wysmarować olejem i mocno nagrzać. Następnie wylać ciasto i równomiernie rozsmarować.
Zaznacz jako zrobione
4.
Przygotować sos owocowy
W międzyczasie wiśnie rozmrozić w rondelku, dodać resztę ksylitolu i wygotować do rozmrożenia. Niewielką ilość wody rozmieszać ze skrobią i dodać do wiśni.Gofry podawać ze skyrem i wiśniami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *