Czekoladowe gofry z ciecierzycy dla INSULINOOPORNYCH
Czekoladowe gofry z ciecierzycy z dodatkiem jogurtu i gorących jeżyn. Jeżyny można spokojnie wymienić na wiśnie, bo wiem, że są średnio dostępne. W przepisie poniżej uwzględniam właśnie wiśnie, ale wymiana jest 1:1.
3
from
4
Reviews
Składniki
Dopasuj na porcje:
150g wiśni mrożonych lub innych mrożonych owoców, ja użyłam jeżyn | |
150g jogurtu typu skyr, naturalnego | |
100g ciecierzycy z puszki, opłukanej z zalewy | |
1 jajko | |
45g ksylitolu | |
30g mleka 1,5% | |
30g mąki orkiszowej typ 1850 | |
20g kakao 11% | |
5g proszku do pieczenia | |
3g skrobi ziemniaczanej | |
3g oleju rzepakowego |
Wartość odżywcza
762 kcal
kalorie
45g
białko
15g
tłuszcze
96g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Zblendować ciecierzycę
Ciecierzycę, jajko, mleko, kakao, 3/4 porcji ksylitolu i proszek do pieczenia zblendować na gładką masę.
Zaznacz jako zrobione
2.
Masę wyjąć do miski
Następnie do masy dodać mąkę. Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
3.
Nagrzać gofrownicę
Gofrownicę wysmarować olejem i mocno nagrzać. Następnie wylać ciasto i równomiernie rozsmarować.
Zaznacz jako zrobione
4.
Przygotować sos owocowy
W międzyczasie wiśnie rozmrozić w rondelku, dodać resztę ksylitolu i wygotować do rozmrożenia. Niewielką ilość wody rozmieszać ze skrobią i dodać do wiśni.Gofry podawać ze skyrem i wiśniami.
Zaznacz jako zrobione
Ja
Gorzkie, rozciapciane masakra