fbpx

Dietetycznie Praliny

20 minut

Łatwe

9 sztuk

Pralinki ciasteczkowe to prawdziwa eksplozja smaku i konsystencji, która zrobi wrażenie na każdym łasuchu! Ukryty w składzie sekretny składnik – ciecierzyca – nadaje słodyczom niepowtarzalnego smaku i sprawia, że są one znacznie bardziej pożywne i zdrowe. Do tego dodajemy pyszne orzechy laskowe i migdały oraz aromatyczne masło orzechowe, które doskonale współgrają z czekoladą gorzką i mleczną. To wszystko macza się w czekoladzie i posypuje odrobiną orzechów laskowych, tworząc soczyste, intensywne w smaku i wyjątkowo chrupiące pralinki, które z pewnością rozweselą każdą okazję! (przepis zawiera porcje na 9 sztuk)

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
25g ksylitolu
35g czekolady gorzkiej użyłam bezcukrowej od Wawela
35g czekolady mlecznej ponownie bezcukrowa od Wawela
60g ciecierzycy z puszki nasz tajny składnik
45g orzechów laskowych
25g migdałów
20g masła orzechowego
1 klopla Aromat waniliowy
1 szczypta Sól
Dekoracje (opcjnonalne)
50g orzechy laskowe ( do dekoracji ) mogą być dowonle orzechy do dekoracji
Wartość odżywcza
1095 kcal Kalorie
25g Białka
13g Błonnika
73g Węglowodanów

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Ciecierzycę dobrze opłukać
Następnie umieścić w blenderze, dodać ksylitol, wanilię, sól i masło orzechowe. Zblendować na gładką masę.
Zaznacz jako zrobione
2.
Migdały i orzechy laskowe zblendować na mąkę
Mogą być też większe kawałki, ale najlepiej drobno.
Zaznacz jako zrobione
3.
Orzechy dodać do masy i wymieszać łyżką.
Orzechy dodać do masy i wymieszać łyżką.
Zaznacz jako zrobione
4.
Z masy formować kuleczki po 15g jedna
Maczać je w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej (wymieszałam mleczną i gorzką).
Zaznacz jako zrobione
5.
Wykładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Posypać odrobiną posiekanych orzechów laskowych
Zaznacz jako zrobione
6.
Schłodzić w lodówce do stwardnienia czekolady
Przechowywać w lodówce przez co najmniej jedną godzinę. I po tym czasie są już praktycznie gotowe :)
Zaznacz jako zrobione

Notatki do przepisu:

Pamiętaj ten przepis użależnia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *