Dietetycznie Praliny
Pralinki ciasteczkowe to prawdziwa eksplozja smaku i konsystencji, która zrobi wrażenie na każdym łasuchu! Ukryty w składzie sekretny składnik – ciecierzyca – nadaje słodyczom niepowtarzalnego smaku i sprawia, że są one znacznie bardziej pożywne i zdrowe. Do tego dodajemy pyszne orzechy laskowe i migdały oraz aromatyczne masło orzechowe, które doskonale współgrają z czekoladą gorzką i mleczną. To wszystko macza się w czekoladzie i posypuje odrobiną orzechów laskowych, tworząc soczyste, intensywne w smaku i wyjątkowo chrupiące pralinki, które z pewnością rozweselą każdą okazję! (przepis zawiera porcje na 9 sztuk)
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
25g ksylitolu | |
35g czekolady gorzkiej użyłam bezcukrowej od Wawela | |
35g czekolady mlecznej ponownie bezcukrowa od Wawela | |
60g ciecierzycy z puszki nasz tajny składnik | |
45g orzechów laskowych | |
25g migdałów | |
20g masła orzechowego | |
1 klopla Aromat waniliowy | |
1 szczypta Sól |
Dekoracje (opcjnonalne)
50g orzechy laskowe ( do dekoracji ) mogą być dowonle orzechy do dekoracji |
Wartość odżywcza
1095 kcal
Kalorie
25g
Białka
13g
Błonnika
73g
Węglowodanów
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Ciecierzycę dobrze opłukać
Następnie umieścić w blenderze, dodać ksylitol, wanilię, sól i masło orzechowe. Zblendować na gładką masę.
Zaznacz jako zrobione
2.
Migdały i orzechy laskowe zblendować na mąkę
Mogą być też większe kawałki, ale najlepiej drobno.
Zaznacz jako zrobione
3.
Orzechy dodać do masy i wymieszać łyżką.
Orzechy dodać do masy i wymieszać łyżką.
Zaznacz jako zrobione
4.
Z masy formować kuleczki po 15g jedna
Maczać je w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej (wymieszałam mleczną i gorzką).
Zaznacz jako zrobione
5.
Wykładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Posypać odrobiną posiekanych orzechów laskowych
Zaznacz jako zrobione
6.
Schłodzić w lodówce do stwardnienia czekolady
Przechowywać w lodówce przez co najmniej jedną godzinę.
I po tym czasie są już praktycznie gotowe :)
Zaznacz jako zrobione
Notatki do przepisu:
Pamiętaj ten przepis użależnia!
Dodaj komentarz