fbpx

Fit tiramisu pistacjowe dla INSULINOOPORNYCH

20 minut

Średnio zaawansowany

4

🤤🥰FIT tiramisu PISTACJOWE. Dlaczego fit? Bo ja akurat nie jestem z tych osób, które dodadzą do skyra – kakao, zdrowy biszkopt i nazwą to tiramisu. Ten deser to zdrowsza wersja, która zjedzona raz na jakiś czas nie zaszkodzi naszej glikemii. Główna zasada to jeść takie tiramisu zaraz po posiłku.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
125g śmietanki 30%
75g Amaretto
75g serka Philadelphia light
60g biszkoptów z dobrym składem
55g pasty pistacjowej użyłam Pisti Crema Spalmabile Al Pistacchio
45g naparu z kawy
30g pistacji
20g ksylitolu
10g kakao 11%
9g śmietan fix
Wartość odżywcza
1461 kcal kalorie
33g białko
87g tłuszcze
85g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować kawę
Zaparzyć kawę w dowolny sposób (sugeruję napar z kawiarki). Ostateczna ilość ma wynosić 45ml.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować mieszankę do maczania biszkoptów
Do płaskiego pojemnika wlać gorącą kawę i 20g ksylitolu, dokładnie wymieszać, przestudzić i dodać Amaretto. Maczać delikatnie pierwsze 4 sztuki podłużnych biszkoptów w naparze. Biszkopty mają być delikatnie zanurzone, nie mogą nasiąknąć za mocno.
Zaznacz jako zrobione
3.
Układać biszkopty
Ułożyć biszkopty na dnie brytwanki 13x13. Jeśli pozostaną większe dziury i dół naczynia będzie prześwitywał można przekroić biszkopty wzdłuż i ułożyć je w miejsce dziur.
Zaznacz jako zrobione
4.
Przygotować krem
Przy pomocy blendera ubić schłodzoną śmietankę. Gdy śmietanka będzie wyraźnie sztywnieć i gęstnieć dodać 9g śmietan fixa (1 opakowanie). Mieszać do wyraźnego usztywnienia śmietanki. Następnie dodać serek oraz pastę pistacjową i miksować na niskich obrotach do połączenia składników (jeśli decydujemy się na pastę pistacjową 100% wtedy sugeruję dosłodzić krem do smaku). W międzyczasie pistacje posiekać.
Zaznacz jako zrobione
5.
Przełożyć masę serową
Masę serową rozdzielić na dwie porcje, pierwszą część wyłożyć na biszkopty, dodać połowę drobno posiekanych pistacji. Równomiernie rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i ponownie masę serową.
Zaznacz jako zrobione
6.
Wykończyć deser
Powierzchnię deseru wygładzić. Całość wstawić na min. 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym kakao oraz resztą pistacji.🧑‍🍳
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *