Fit tiramisu pistacjowe dla INSULINOOPORNYCH
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
125g śmietanki 30% | |
75g Amaretto | |
75g serka Philadelphia light | |
60g biszkoptów z dobrym składem | |
55g pasty pistacjowej użyłam Pisti Crema Spalmabile Al Pistacchio | |
45g naparu z kawy | |
30g pistacji | |
20g ksylitolu | |
10g kakao 11% | |
9g śmietan fix |
Wartość odżywcza
1461 kcal
kalorie
33g
białko
87g
tłuszcze
85g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować kawę
Zaparzyć kawę w dowolny sposób (sugeruję napar z kawiarki). Ostateczna ilość ma wynosić 45ml.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować mieszankę do maczania biszkoptów
Do płaskiego pojemnika wlać gorącą kawę i 20g ksylitolu, dokładnie wymieszać, przestudzić i dodać Amaretto. Maczać delikatnie pierwsze 4 sztuki podłużnych biszkoptów w naparze. Biszkopty mają być delikatnie zanurzone, nie mogą nasiąknąć za mocno.
Zaznacz jako zrobione
3.
Układać biszkopty
Ułożyć biszkopty na dnie brytwanki 13x13. Jeśli pozostaną większe dziury i dół naczynia będzie prześwitywał można przekroić biszkopty wzdłuż i ułożyć je w miejsce dziur.
Zaznacz jako zrobione
4.
Przygotować krem
Przy pomocy blendera ubić schłodzoną śmietankę. Gdy śmietanka będzie wyraźnie sztywnieć i gęstnieć dodać 9g śmietan fixa (1 opakowanie). Mieszać do wyraźnego usztywnienia śmietanki. Następnie dodać serek oraz pastę pistacjową i miksować na niskich obrotach do połączenia składników (jeśli decydujemy się na pastę pistacjową 100% wtedy sugeruję dosłodzić krem do smaku). W międzyczasie pistacje posiekać.
Zaznacz jako zrobione
5.
Przełożyć masę serową
Masę serową rozdzielić na dwie porcje, pierwszą część wyłożyć na biszkopty, dodać połowę drobno posiekanych pistacji. Równomiernie rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i ponownie masę serową.
Zaznacz jako zrobione
6.
Wykończyć deser
Powierzchnię deseru wygładzić. Całość wstawić na min. 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym kakao oraz resztą pistacji.🧑🍳
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz