Gofry twarogowe dla IO i SIBO!
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
65g truskawek | |
60g twarogu chudego | |
1 jajko | |
50g mąki orkiszowej typ 1850 | |
30g ksylitolu | |
30g wrzącej wody | |
30g mleka 1,5% | |
5g kakao | |
3g oleju rzepakowego | |
3g proszku do pieczenia |
Modyfikacje low FODMAP
najlepiej użyć twarogu bez laktozy | |
mąkę używamy o możliwie najniższym typie | |
ksylitol zamieniamy na stewię do 5g |
Wartość odżywcza
467 kcal
kalorie
28g
białko
11g
tłuszcze
59g
węglowodanów
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Składniki na ciasto zblendować
Twaróg, mąkę, jajko, mleko, 2/3 porcji ksylitolu i proszek do pieczenia zblendować.
Zaznacz jako zrobione
2.
Upiec gofry
Gofrownicę porządnie wysmarować olejem i nagrzać. Następnie wylać ciasto i piec gofry do zrumienienia.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować sos czekoladowy
W międzyczasie kakao i resztę ksylitolu wymieszać z wrzątkiem do gładkości, jeśli sos będzie za gęsty dolać więcej wody.
Zaznacz jako zrobione
4.
Podawać
Gofry podawać z truskawkami i sosem.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz