Jabłka w cieście dla insulinoopornych
3
from
2
Reviews
Składniki
Dopasuj na porcje:
200g jabłka | |
75g skyra waniliowego firmy Pilos | |
1sztuka jajko | |
50g borówek | |
40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
20g mleka 1,5% | |
10g ksylitolu | |
5g oleju rzepakowego |
dodatkowo: ekstrakt z wanilii i cynamon |
Wartość odżywcza
490 kcal
kalorie
22g
białko
13g
tłuszczu
68g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować jabłko
Jabłko pokroić w plasterki, następnie wyciąć środek. Staramy się, żeby plastry jabłka były grubości ok. 0,5cm i o jednolitym brzegu (czyli odkrawamy nierówności).
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować ciasto
W misce wymieszać przy pomocy rózgi: jajko, mąkę, ksylitol, szczyptę cynamonu, aromat waniliowy, odrobinę soli i mleko.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować jabłka w cieście
Plastry jabłka maczać w cieście i wykładać na patelnię z rozgrzanym olejem. Podawać z jogurtem i owocami.
Zaznacz jako zrobione
przepis
Uwielbiam przepisy, które są jednocześnie proste i eleganckie. Ten zdecydowanie do takich należy. Cieszę się, że trafiłem na ten post – to coś, co od razu wypróbuję!