fbpx

Kurczak w sosie pesto dla INSULINOOPORNYCH

😋😍Dzisiaj zapraszam po przepis na cały mój obiad! Był tak świetny, że musiałam się nim podzielić. Czyli kurczak w sosie z pesto dla INSULINOOPORNYCH!

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
400g szparagów
300g mięsa z ud kurczaka dostępne w Lidlu
120g ryżu
50g pesto z czerwonych pomidorów użyłam Primo Gusto
40g śmietanki roślinnej Alpro można użyć zwykłej śmietany, ale trzeba uważać, żeby się nie zważyła *nie podgrzewamy za mocno dania
15g czosnku
5g oliwy
5g bazylii
Wartość odżywcza
1214 kcal kalorie
73g białko
49g tłuszcze
106g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować kurczaka
Kurczaka pokroić na kawałki około 5x5cm i zamarynować (sugerowane: czosnek granulowany, pieprz, sól, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne, oregano oraz trochę soku z cytryny). Zostawić najlepiej na całą noc, ale może być też na pół godziny.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować warzywa
Czosnek przecisnąć przez praskę. Ze szparagów ułamać suche końce.
Zaznacz jako zrobione
3.
Usmażyć kurczaka
Na patelni rozgrzać oliwę, wyłożyć kurczaka i podsmażyć z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień, dodać czosnek i pesto. Chwilę podsmażać i zdjąć z ognia. W międzyczasie wstawić ryż do gotowania, a szparagi podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny wody - do miękkości.
Zaznacz jako zrobione
4.
Podawać
Kiedy szparagi i ryż będą gotowe kurczaka ponownie wstawić na niski ogień i dodać śmietankę. Na koniec dodać świeżą bazylię i podawać z ryżem oraz szparagami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *