Kurczak w sosie pesto dla INSULINOOPORNYCH
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
400g szparagów | |
300g mięsa z ud kurczaka dostępne w Lidlu | |
120g ryżu | |
50g pesto z czerwonych pomidorów użyłam Primo Gusto | |
40g śmietanki roślinnej Alpro można użyć zwykłej śmietany, ale trzeba uważać, żeby się nie zważyła *nie podgrzewamy za mocno dania | |
15g czosnku | |
5g oliwy | |
5g bazylii |
Wartość odżywcza
1214 kcal
kalorie
73g
białko
49g
tłuszcze
106g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować kurczaka
Kurczaka pokroić na kawałki około 5x5cm i zamarynować (sugerowane: czosnek granulowany, pieprz, sól, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne, oregano oraz trochę soku z cytryny). Zostawić najlepiej na całą noc, ale może być też na pół godziny.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować warzywa
Czosnek przecisnąć przez praskę. Ze szparagów ułamać suche końce.
Zaznacz jako zrobione
3.
Usmażyć kurczaka
Na patelni rozgrzać oliwę, wyłożyć kurczaka i podsmażyć z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień, dodać czosnek i pesto. Chwilę podsmażać i zdjąć z ognia. W międzyczasie wstawić ryż do gotowania, a szparagi podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny wody - do miękkości.
Zaznacz jako zrobione
4.
Podawać
Kiedy szparagi i ryż będą gotowe kurczaka ponownie wstawić na niski ogień i dodać śmietankę. Na koniec dodać świeżą bazylię i podawać z ryżem oraz szparagami.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz