Malinowy deser chia z czekoladą dla INSULINOOPORNYCH i SIBO
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
100g mrożonych malin | |
50g jogurty greckiego | |
50g skyra zwykłego | |
20g ksylitolu | |
10g nasion chia | |
2kostki gorzkiej czekolady | |
5g płatków owsianych | |
2g skrobi ziemniaczanej |
Modyfikacje low FODMAP
malin używamy maks. 75g | |
jogurty używamy bez laktozy | |
ksylitol zamieniamy na stewię (do 5g) lub syrop klonowy (do 50g) |
Wartość odżywcza
317 kcal
kalorie
13g
białka
13g
tłuszcze
30g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Rozpuścić ksylitol
1/2 porcji ksylitolu rozpuścić w odrobinie wrzątku z czajnika (nie chcemy jakoś bardzo dużo wody, tyle aby się rozpuścił). Następnie rozpuszczony ksylitol dodać do jogurtów, wymieszać. Dodać płatki owsiane oraz nasiona chia.
Zaznacz jako zrobione
2.
Wymieszać deser
Wymieszany deser przełożyć do szklanki, w której będziemy go podawać. W międzyczasie maliny rozmrozić w rondelku z resztą ksylitolu. Na górze rondelka ułożyć miskę z posiekaną czekoladą, w międzyczasie się rozpuści. W odrobinie chłodnej wody rozmieszać skrobię i wlać do ciepłych malin. Mają się delikatnie zżelować. Maliny wystudzić i przełożyć na górę deseru.
Zaznacz jako zrobione
3.
Złożyć całość
Całość pokryć czekoladą. Deser włożyć do lodówki na ok. 4h lub całą noc.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz