fbpx

Malinowy deser chia z czekoladą dla INSULINOOPORNYCH i SIBO

🥹🤤Ten DESER był przepyszny! A mi się kiedyś wydawało, że nie lubię puddingów chia. Jeśli chcemy utrzymać formę deseru wykonujemy przepis tak jak jest opisany. Jeśli chcemy wziąć ten deser na POSIŁEK (bo tak też można!) to wtedy polecam podwoić część jogurtową (jogurty, nasiona chia, ksylitol, płatki owsiane), a resztę składników zostawić bez zmian.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
100g mrożonych malin
50g jogurty greckiego
50g skyra zwykłego
20g ksylitolu
10g nasion chia
2kostki gorzkiej czekolady
5g płatków owsianych
2g skrobi ziemniaczanej
Modyfikacje low FODMAP
malin używamy maks. 75g
jogurty używamy bez laktozy
ksylitol zamieniamy na stewię (do 5g) lub syrop klonowy (do 50g)
Wartość odżywcza
317 kcal kalorie
13g białka
13g tłuszcze
30g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Rozpuścić ksylitol
1/2 porcji ksylitolu rozpuścić w odrobinie wrzątku z czajnika (nie chcemy jakoś bardzo dużo wody, tyle aby się rozpuścił). Następnie rozpuszczony ksylitol dodać do jogurtów, wymieszać. Dodać płatki owsiane oraz nasiona chia.
Zaznacz jako zrobione
2.
Wymieszać deser
Wymieszany deser przełożyć do szklanki, w której będziemy go podawać. W międzyczasie maliny rozmrozić w rondelku z resztą ksylitolu. Na górze rondelka ułożyć miskę z posiekaną czekoladą, w międzyczasie się rozpuści. W odrobinie chłodnej wody rozmieszać skrobię i wlać do ciepłych malin. Mają się delikatnie zżelować. Maliny wystudzić i przełożyć na górę deseru.
Zaznacz jako zrobione
3.
Złożyć całość
Całość pokryć czekoladą. Deser włożyć do lodówki na ok. 4h lub całą noc.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *