Marchewkowa pieczona owsianka dla INSULINOOPORNYCH
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
100g serka wiejskiego light | |
75g skyra naturalnego | |
70g marchewki | |
50g mleka 1,5% | |
40g płatków owsianych | |
20g ksylitolu | |
10g orzechów włoskich | |
5g rodzynek | |
3g proszku do pieczenia | |
2g oleju rzepakowego lub oliwy do wysmarowania kokilki | |
cynamon i aromat waniliowy |
Z przepisu wychodzi 1 porcja
Wartość odżywcza
478 kcal
kalorie
30 g
białko
14 g
tłuszcze
54 g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Zblendować składniki
Zblendować: płatki owsiane, proszek do pieczenia, 3/4 ksylitolu, mleko, skyra, aromat waniliowy i cynamon. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni w trybie termoobieg.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować marchewkę
Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Przelać masę owsianą do naczynia o pojemności 400-500 ml, wmieszać marchewkę i posiekane rodzynki. Na wierzchu owsianki ułożyć posiekane orzechy.
Zaznacz jako zrobione
3.
Zapiekać i podawać
Owsiankę zapiekać przez ok. 20 minut do zarumienienia. Serek wiejski zblendować z resztą ksylitolu i aromatem waniliowym. Owsiankę podawać z kremem z serka.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz