fbpx

Meksykańska potrawka dla IO

45 min

Średnio zaawansowany

4

😋🥘Meksykańska potrawka fasolowa z kukurydzą, pieczoną tortillą i serem. Słuchajcie, ja bardzo lubię w daniach meksykańskich mięso, ale tutaj kompletnie go nie brakuje! Także zapraszam do testowania tych pyszności DLA INSULINOOPORNYCH. 🤭

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
450g pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli 240g netto bez zalewy
1 puszka białej fasoli 240g netto bez zalewy
350g bulionu warzywnego
140g papryki czerwonej
2 tortille pełnoziarniste
100g cebuli
70g kukurydzy z puszki
25g koncentratu pomidorowego
25g czosnku
1 ostra papryczka chili
40g sera mozzarelli
10g oliwy z oliwek
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżka kuminu
1łyżka soku z limonki
1łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kolendry suszonej
1łyżeczka oregano
1 liść laurowy
Do podania
kolendra lub pietruszka
Wartość odżywcza
445 kcal kalorie
22,5g białka
10g tłuszczu
56g węglowodanów

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Posiekać warzywa
Cebulę, czosnek, paprykę słodką i ostrą posiekać w kostkę. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
Zaznacz jako zrobione
2.
Podsmażyć warzywa
W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dodać obie papryki. Dorzucić przyprawy, podsmażyć. Następnie dać koncentrat, podsmażyć.
Zaznacz jako zrobione
3.
Dodać resztę składników
Do całości dorzucić pomidory, bulion, liść laurowy, przepłukane fasolki i kukurydzę. Smażyć bez pokrywki do rozpadnięcia pomidorów i połączenia smaku (około 30 minut).
Zaznacz jako zrobione
4.
Przygotować pieczone tortille
W międzyczasie tortille pociąć w małe trójkąty na kształt chipsów z tortilli. Wyłożyć na papier do pieczenia tak aby na siebie nie nachodziły. Zapiekać w 180 stopniach przez około 15 minut w trybie termoobieg do zarumienienia.
Zaznacz jako zrobione
5.
Podawać
Na koniec do potrawki dodać posiekany ser, pietruszkę lub kolendrę i tortille.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *