Meksykańska potrawka dla IO
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
450g pomidorów | |
1 puszka czerwonej fasoli 240g netto bez zalewy | |
1 puszka białej fasoli 240g netto bez zalewy | |
350g bulionu warzywnego | |
140g papryki czerwonej | |
2 tortille pełnoziarniste | |
100g cebuli | |
70g kukurydzy z puszki | |
25g koncentratu pomidorowego | |
25g czosnku | |
1 ostra papryczka chili | |
40g sera mozzarelli | |
10g oliwy z oliwek | |
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej | |
1 łyżka kuminu | |
1łyżka soku z limonki | |
1łyżeczka cynamonu | |
1 łyżeczka kolendry suszonej | |
1łyżeczka oregano | |
1 liść laurowy |
Do podania
kolendra lub pietruszka |
Wartość odżywcza
445 kcal
kalorie
22,5g
białka
10g
tłuszczu
56g
węglowodanów
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Posiekać warzywa
Cebulę, czosnek, paprykę słodką i ostrą posiekać w kostkę. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
Zaznacz jako zrobione
2.
Podsmażyć warzywa
W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dodać obie papryki. Dorzucić przyprawy, podsmażyć. Następnie dać koncentrat, podsmażyć.
Zaznacz jako zrobione
3.
Dodać resztę składników
Do całości dorzucić pomidory, bulion, liść laurowy, przepłukane fasolki i kukurydzę. Smażyć bez pokrywki do rozpadnięcia pomidorów i połączenia smaku (około 30 minut).
Zaznacz jako zrobione
4.
Przygotować pieczone tortille
W międzyczasie tortille pociąć w małe trójkąty na kształt chipsów z tortilli. Wyłożyć na papier do pieczenia tak aby na siebie nie nachodziły. Zapiekać w 180 stopniach przez około 15 minut w trybie termoobieg do zarumienienia.
Zaznacz jako zrobione
5.
Podawać
Na koniec do potrawki dodać posiekany ser, pietruszkę lub kolendrę i tortille.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz