Mielone z tofu dla INSULINOOPORNYCH i SIBO
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
180g tofu wędzonego | |
50g cebuli | |
50g koncentratu pomidorowego | |
4ząbki czosnku | |
10g skrobi ziemniaczanej | |
10g oleju rzepakowego | |
1 łyżka koperku | |
5g przyprawy do gyrosa pikantnej |
Modyfikacje low FODMAP
tofu używamy do 179g na porcję | |
pomijamy cebulę i czosnek |
Wartość odżywcza
480 kcal
kalorie
30g
białko
25g
tłuszcze
32g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować masę na kotlety
Czosnek przecisnąć przez praskę. Drobno posiekaną cebulą oraz czosnek zeszklić na 1/3 oleju. Wystudzić. Tofu pokruszyć i przełożyć do miski, dodać przyprawę do gyrosa, zeszkloną cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, koncentrat i skrobię. Doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Wymieszać i ulepić 7 spłaszczonych owalnych kotlecików.
Zaznacz jako zrobione
2.
Uformować i smażyć kotlety
Kotlety smażyć na reszcie oleju do zarumienienia. Podawać z surówką i ziemniakami.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz