Naleśniki z pieczonym rabarbarem
Najlepsze danie z użyciem kwaśnego rabarbaru. Jeśli jeszcze nie testowałaś tego połączenia to koniecznie je wypróbuj! (przepis na 1 porcję)
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
150g Skyra waniliowego firmy Pilos | |
100g wody | |
1 sztuka jajko | |
40g mąki orkiszowej typu 1850 dostępna w Lidlu | |
10g orzechów nerkowca | |
7g ksylitolu | |
3g ekstraktu waniliowego | |
2g oleju rzepakowego |
Pieczony rabarbar z truskawkami (do podania używamy 1/3 porcji)
330g rabarbaru | |
210g truskawek | |
42g ksylitolu |
Wartość odżywcza
496 kcal
kalorie
30g
białko
13g
tłuszczu
62g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować rabarbar i truskawki
Rabarbar i truskawki umyć. Rabarbar pokroić na 3 cm części, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać truskawki pokrojone na pół. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu do gorących owoców dodać ksylitol i wanilię jeśli posiadamy. Z przepisu wychodzą 3 porcje.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować ciasto na naleśniki
Wodę, jajko, mąkę, ksylitol i aromat zblendować.
Zaznacz jako zrobione
3.
Usmażyć naleśniki
Małą patelnię wysmarować olejem, wylewać ciasto i smażyć z obu stron do złotego koloru.
Zaznacz jako zrobione
4.
Faszerować naleśniki
Naleśniki podawać z serkiem i pieczonymi owocami oraz orzechami na wierzchu.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz