Omlet z serka wiejskiego dla INSULINOOPORNYCH i SIBO










Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
2 jajka | |
100g serka wiejskiego | |
60g wiśni mrożonych | |
30g ksylitolu | |
30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
5g oleju rzepakowego | |
5g pistacji | |
aromat waniliowy |
Modyfikacje low FODMAP
używamy serka wiejskiego bez laktozy | |
używamy mąki orkiszowej o niskim typie | |
używamy malin zamiast wiśni do 50g | |
zamiast ksylitolu używamy stewii | |
pistacje zamieniamy na orzechy włoskie |
Wartość odżywcza
517 kcal
kalorie
32g
białko
21g
tłuszcze
47g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować ciasto
Serek wiejski zblendować z 2/3 porcji ksylitolu, jajkami, mąką i aromatem.
Zaznacz jako zrobione
2.
Usmażyć omleta
Na patelni rozgrzać olej, używam średniej wielkości patelni 22cm. Ustawić na bardzo niskim ogniu i wlać ciasto. Omlet smażyć pod pokrywką. Obracać kiedy na górze pojawią się bąble. Uwaga omleta smażymy długo i na niskim ogniu!
Zaznacz jako zrobione
3.
Podanie
W międzyczasie wiśnie rozmrozić z resztą ksylitolu. Podgotować. Omleta podawać z wiśniami i pistacjami.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz