fbpx

Omlet z serka wiejskiego dla INSULINOOPORNYCH i SIBO

15 minut

Średnio zaawansowany

🥹😍Pyszny, kremowy, ciężki omlet z serka wiejskiego dla INSULINOOPORNYCH. Od razu mówię, że ten omlet nie należy do puchaczy – ja nie lubię takich omletów. Ja lubię kremowe i delikatnie puszyste omlety, przy których nie ma dużo roboty. Właśnie takie jak ten 🙂. Poniżej wersja low FODMAP. 🥰😘
Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
2 jajka
100g serka wiejskiego
60g wiśni mrożonych
30g ksylitolu
30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5g oleju rzepakowego
5g pistacji
aromat waniliowy
Modyfikacje low FODMAP
używamy serka wiejskiego bez laktozy
używamy mąki orkiszowej o niskim typie
używamy malin zamiast wiśni do 50g
zamiast ksylitolu używamy stewii
pistacje zamieniamy na orzechy włoskie
Wartość odżywcza
517 kcal kalorie
32g białko
21g tłuszcze
47g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować ciasto
Serek wiejski zblendować z 2/3 porcji ksylitolu, jajkami, mąką i aromatem.
Zaznacz jako zrobione
2.
Usmażyć omleta
Na patelni rozgrzać olej, używam średniej wielkości patelni 22cm. Ustawić na bardzo niskim ogniu i wlać ciasto. Omlet smażyć pod pokrywką. Obracać kiedy na górze pojawią się bąble. Uwaga omleta smażymy długo i na niskim ogniu!
Zaznacz jako zrobione
3.
Podanie
W międzyczasie wiśnie rozmrozić z resztą ksylitolu. Podgotować. Omleta podawać z wiśniami i pistacjami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *