Omlet ze skyra dla INSULINOOPORNYCH i SIBO
![]()
Przepyszny i SZYBKI omlet ze skyra dla INSULINOOPORNYCH i możliwy do modyfikacji dla SIBO. Omlet jest jednak dość trudny do obrócenia, od razu daję znać. ![]()
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
| 1505 jabłka | |
| 2 jajka | |
| 75g skyra naturalnego | |
| 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
| 15g ksylitolu | |
| 5g masła migdałowego | |
| 5g orzechów włoskich | |
| 3g proszku do pieczenia | |
| 2g oleju rzepakowego | |
| cynamon do posypania |
Z przepisu wychodzi 1 porcja | Modyfikacje low FODMAP
| jabłko wymieniamy na borówki (125 g) | |
| skyra wybieramy bez laktozy | |
| mąkę orkiszową wymieniamy na taką o niskim typie | |
| ksylitol zamieniamy na stewię ok. 1g |
Wartość odżywcza
506 kcal
kalorie
30 g
białko
20 g
tłuszcze
50 g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować jabłko
Jabłka pokroić w grube płaty. Przełożyć do rondelka, zalać odrobiną wody i poddusić z cynamonem.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować masę na omleta
Jajka wbić do miski, dodać skyra, mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszać rózgą.
Zaznacz jako zrobione
3.
Usmażyć omleta
Masę jajeczną wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na niskim ogniu pod pokrywką. Kiedy na wierzchu pojawią się bąble przewrócić na drugą stronę, smażyć dodatkowe kilka minut. Omleta podawać z jabłkami, masłem orzechowym i orzechami włoskimi.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz