fbpx

Omlet ze skyra dla INSULINOOPORNYCH i SIBO

😍😋Przepyszny i SZYBKI omlet ze skyra dla INSULINOOPORNYCH i możliwy do modyfikacji dla SIBO. Omlet jest jednak dość trudny do obrócenia, od razu daję znać. 🤤

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
1505 jabłka
2 jajka
75g skyra naturalnego
30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
15g ksylitolu
5g masła migdałowego
5g orzechów włoskich
3g proszku do pieczenia
2g oleju rzepakowego
cynamon do posypania
Z przepisu wychodzi 1 porcja | Modyfikacje low FODMAP
jabłko wymieniamy na borówki (125 g)
skyra wybieramy bez laktozy
mąkę orkiszową wymieniamy na taką o niskim typie
ksylitol zamieniamy na stewię ok. 1g
Wartość odżywcza
506 kcal kalorie
30 g białko
20 g tłuszcze
50 g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować jabłko
Jabłka pokroić w grube płaty. Przełożyć do rondelka, zalać odrobiną wody i poddusić z cynamonem.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować masę na omleta
Jajka wbić do miski, dodać skyra, mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszać rózgą.
Zaznacz jako zrobione
3.
Usmażyć omleta
Masę jajeczną wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na niskim ogniu pod pokrywką. Kiedy na wierzchu pojawią się bąble przewrócić na drugą stronę, smażyć dodatkowe kilka minut. Omleta podawać z jabłkami, masłem orzechowym i orzechami włoskimi.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *