Omlet ze skyra dla INSULINOOPORNYCH i SIBO
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
1505 jabłka | |
2 jajka | |
75g skyra naturalnego | |
30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
15g ksylitolu | |
5g masła migdałowego | |
5g orzechów włoskich | |
3g proszku do pieczenia | |
2g oleju rzepakowego | |
cynamon do posypania |
Z przepisu wychodzi 1 porcja | Modyfikacje low FODMAP
jabłko wymieniamy na borówki (125 g) | |
skyra wybieramy bez laktozy | |
mąkę orkiszową wymieniamy na taką o niskim typie | |
ksylitol zamieniamy na stewię ok. 1g |
Wartość odżywcza
506 kcal
kalorie
30 g
białko
20 g
tłuszcze
50 g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować jabłko
Jabłka pokroić w grube płaty. Przełożyć do rondelka, zalać odrobiną wody i poddusić z cynamonem.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować masę na omleta
Jajka wbić do miski, dodać skyra, mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszać rózgą.
Zaznacz jako zrobione
3.
Usmażyć omleta
Masę jajeczną wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na niskim ogniu pod pokrywką. Kiedy na wierzchu pojawią się bąble przewrócić na drugą stronę, smażyć dodatkowe kilka minut. Omleta podawać z jabłkami, masłem orzechowym i orzechami włoskimi.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz