fbpx

Pełnoziarnisty Dutch baby dla INSULINOOPORNYCH

15 minut

Średnio zaawansowany

1

Pełnoziarnisty dutch baby! Te jabłka zapieczone w naleśniku są przeidealne, a przepis wcale nie taki skomplikowany ❤. Niestety tutaj wersja low FODMAP wymagałaby dodatkowych testów, ale można spróbować zmienić mąkę pełnoziarnistą na zwykłą i wymienić owoce oraz słodzik. 🥰

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
60g mleka 1,5%
40g mąki orkiszowej typ 1850
2 jajka w temperaturze pokojowej
5g Finuu
75g jabłek
60g śliwek
50g skyra
20g ksylitolu
Wartość odżywcza
505 kcal kalorie
28g białko
17g tłuszcze
57g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Nagrzewamy pierkarnik
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie termoobieg trzymając w nim w czasie nagrzewania naszą docelową patelnię (przeznaczoną do używania w piekarniku) lub naczynie żaroodporne ( moje ma średnicę 18 cm).
Zaznacz jako zrobione
2.
Mieszamy ciasto
Kiedy piekarnik się nagrzewa w misce łączymy delikatnie podgrzane mleko, jajka, mąkę oraz ksylitol. Mieszamy przy pomocy trzepaczki (mieszamy do połączenia składników). Kroimy śliwki i jabłko.
Zaznacz jako zrobione
3.
Pieczemy i podajemy
Gdy piekarnik się zagrzeje dodajemy na spód naszej formy Finuu i wlewamy masę. Pieczemy przez 10 minut w trybie termoobieg w 200 stopniach, a potem następne 10 minut w trybie dolnej gałki na 180 stopniach. Podajemy ze skyrem i cynamonem.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *