Pełnoziarnisty Dutch baby dla INSULINOOPORNYCH
Pełnoziarnisty dutch baby! Te jabłka zapieczone w naleśniku są przeidealne, a przepis wcale nie taki skomplikowany
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
60g mleka 1,5% | |
40g mąki orkiszowej typ 1850 | |
2 jajka w temperaturze pokojowej | |
5g Finuu | |
75g jabłek | |
60g śliwek | |
50g skyra | |
20g ksylitolu |
Wartość odżywcza
505 kcal
kalorie
28g
białko
17g
tłuszcze
57g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Nagrzewamy pierkarnik
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie termoobieg trzymając w nim w czasie nagrzewania naszą docelową patelnię (przeznaczoną do używania w piekarniku) lub naczynie żaroodporne ( moje ma średnicę 18 cm).
Zaznacz jako zrobione
2.
Mieszamy ciasto
Kiedy piekarnik się nagrzewa w misce łączymy delikatnie podgrzane mleko, jajka, mąkę oraz ksylitol. Mieszamy przy pomocy trzepaczki (mieszamy do połączenia składników). Kroimy śliwki i jabłko.
Zaznacz jako zrobione
3.
Pieczemy i podajemy
Gdy piekarnik się zagrzeje dodajemy na spód naszej formy Finuu i wlewamy masę. Pieczemy przez 10 minut w trybie termoobieg w 200 stopniach, a potem następne 10 minut w trybie dolnej gałki na 180 stopniach. Podajemy ze skyrem i cynamonem.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz