Pieczona cukinia z mięsem mielonym, ryżem i pomidorem dla INSULINOOPORNYCH
Wiedziałam, że to będzie dobre, ale nie wiedziałam, że aż TAK! Zapraszam po przepis na pieczone cukinie z mięsem mielonym, ryżem i pomidorem DLA INSULINOOPORNYCH. Ze względu na ilość cukinii nie da się tego przepisu zrobić low FODMAP.
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
3średniej wielkości cukinie | |
400g mięsa mielonego z podudzia indyka | |
200g pomidora | |
150g ryżu basmati | |
150g bulionu drobiowego | |
120g cebuli | |
100g sera mozzarella na pizzę | |
65g koncentratu | |
20g czosnku | |
5g oliwy |
Z przepisu wychodzą 4 porcje, a całość to:
Wartość odżywcza
1788 kcal
kalorie
140g
białko
54g
tłuszcze
170g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować cukinie
Nagrzać piekarnik do 200 stopni w trybie termoobieg. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, następnie wykroić środek - najpierw naciąć nożem, a potem wydłubać łyżką. Wstawić do piekarnika na blaszce z papierem do pieczenia na 15 minut.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować farsz
Czosnek i cebulę posiekać. Następnie podsmażyć na oliwie. Kolejno dodać mięso, smażyć do zbrązowienia, doprawić (sugerowane: oregano, tymianek). W międzyczasie ugotować ryż. Kiedy mięso będzie brązowe dodać bulion oraz koncentrat. Przesmażyć do połączenia smaków. Następnie dodać ugotowany ryż. Wymieszać, doprawić.
Zaznacz jako zrobione
3.
Zapiekać
Cukinie faszerować nadzieniem, na górze układać pomidora pokrojonego w plastry i całość posypać serem. Zapiekać przez 15 minut do zarumienienia.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz