fbpx

Pieczona cukinia z mięsem mielonym, ryżem i pomidorem dla INSULINOOPORNYCH

45 minut

Średnio zaawansowany

🥹🥰Wiedziałam, że to będzie dobre, ale nie wiedziałam, że aż TAK! Zapraszam po przepis na pieczone cukinie z mięsem mielonym, ryżem i pomidorem DLA INSULINOOPORNYCH. Ze względu na ilość cukinii nie da się tego przepisu zrobić low FODMAP. 😊

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
3średniej wielkości cukinie
400g mięsa mielonego z podudzia indyka
200g pomidora
150g ryżu basmati
150g bulionu drobiowego
120g cebuli
100g sera mozzarella na pizzę
65g koncentratu
20g czosnku
5g oliwy
Wartość odżywcza
1788 kcal kalorie
140g białko
54g tłuszcze
170g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować cukinie
Nagrzać piekarnik do 200 stopni w trybie termoobieg. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, następnie wykroić środek - najpierw naciąć nożem, a potem wydłubać łyżką. Wstawić do piekarnika na blaszce z papierem do pieczenia na 15 minut.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować farsz
Czosnek i cebulę posiekać. Następnie podsmażyć na oliwie. Kolejno dodać mięso, smażyć do zbrązowienia, doprawić (sugerowane: oregano, tymianek). W międzyczasie ugotować ryż. Kiedy mięso będzie brązowe dodać bulion oraz koncentrat. Przesmażyć do połączenia smaków. Następnie dodać ugotowany ryż. Wymieszać, doprawić.
Zaznacz jako zrobione
3.
Zapiekać
Cukinie faszerować nadzieniem, na górze układać pomidora pokrojonego w plastry i całość posypać serem. Zapiekać przez 15 minut do zarumienienia.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *