fbpx

Pieczona szarlotkowa owsianka dla INSULINOOPORNYCH

😍🤤Mi ta owsianka bardziej smakuje niż szarlotka 🍎🍏. Tylko lepsza! Bo można się nią najeść do pełna. Szarlotkowa owsianka DLA INSULINOOPORNYCH! Niestety ze względu na duży udział jabłka przepisu nie da się zrobić low FODMAP.

4 from 2 Reviews

Składniki

Dopasuj na porcje:
75g skyra naturalnego
75g jabłka
50g mleka 1,5%
40g płatków owsianych
15g ksylitolu
15g orzechów włoskich
3g proszku do pieczenia
2g oleju rzepakowego
aromat waniliowy
cynamon
Z przepisu wychodzi 1 porcja
Wartość odżywcza
427 kcal kalorie
18g białko
16g tłuszcze
50g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować ciasto i upiec
Płatki owsiane, skyra, mleko, ksylitol, proszek do pieczenia, aromat waniliowy oraz cynamon zblendować. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Małe naczynie żaroodporne posmarować olejem. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 3/4 jabłka wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wylać ciasto, wyłożyć resztę jabłka oraz orzechy. Piec w piekarniku przez 20 minut do zarumienienia.😍
Zaznacz jako zrobione
2.
Zaznacz jako zrobione

2 Comments

  • Nina

    Jak bardzo mają znaczenie orzechy? Nie mogę ich jeść ze względu na uchyłki w jelitach. Ewentualnie czym je zastąpić?

    • Agnieszka Słonina

      Orzechy można zastąpić dodając trochę oleju do ciasta lub dodając na górę masło orzechowe, jeśli są uchyłki w jelitach ;). Tłuszcz ma znaczenie dla bilansu posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *