Placki pełnoziarniste na kefirze z borówkami, kiwi i orzechami włoskimi DLA INSULINOOPORNYCH
Takie pyszne są! A jak jeszcze wkroicie do środka mleczną czekoladę… PS: Można użyć bezcukrowej Wawel.
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
180g kefiru | |
120g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu | |
120g borówek | |
1 kiwi | |
1 jajko | |
30g WPC waniliowa (bez cukru) można pominąć i dodać skyra na wierzch placków | |
30g orzechów włoskich | |
15g ksylitolu | |
5g proszku do pieczenia | |
5g oleju rzepakowego |
Jeśli chcemy dodatkowo dać czekoladę polecam do 2 kostek pokrojonych na małe kawałeczki. Wmieszać pod koniec mieszania składników. |
Wartość odżywcza
1080 kcal
kalorie
50g
białko
20g
tłuszczu
124g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Wymieszać mokre składniki
Do miski przelać kefir, dodać jajko, odżywkę i ksylitol. Wymieszać trzepaczką.
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać suche składniki
Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, szczyptę soli. Wymieszać łyżką.
Zaznacz jako zrobione
3.
Dodać owoce
Do ciasta dodać borówki (możemy ich też nie dodawać i zostawić do dekoracji), wymieszać łyżką.
Zaznacz jako zrobione
4.
Smażyć placki
Placki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Wylewać po łyżce ciasta na placka. Smażyć na średnio-niskim ogniu i przewracać gdy na górze ciasta pojawią się bąble. Placki podawać z orzechami, borówkami i kiwi. Ja swoje placki podałam z sosem czekoladowym. 👨🍳
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz