fbpx

Placki pełnoziarniste na kefirze z borówkami, kiwi i orzechami włoskimi DLA INSULINOOPORNYCH

Takie pyszne są! A jak jeszcze wkroicie do środka mleczną czekoladę… PS: Można użyć bezcukrowej Wawel. 🥝

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
180g kefiru
120g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu
120g borówek
1 kiwi
1 jajko
30g WPC waniliowa (bez cukru) można pominąć i dodać skyra na wierzch placków
30g orzechów włoskich
15g ksylitolu
5g proszku do pieczenia
5g oleju rzepakowego
Jeśli chcemy dodatkowo dać czekoladę polecam do 2 kostek pokrojonych na małe kawałeczki. Wmieszać pod koniec mieszania składników.
Wartość odżywcza
1080 kcal kalorie
50g białko
20g tłuszczu
124g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Wymieszać mokre składniki
Do miski przelać kefir, dodać jajko, odżywkę i ksylitol. Wymieszać trzepaczką.
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać suche składniki
Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, szczyptę soli. Wymieszać łyżką.
Zaznacz jako zrobione
3.
Dodać owoce
Do ciasta dodać borówki (możemy ich też nie dodawać i zostawić do dekoracji), wymieszać łyżką.
Zaznacz jako zrobione
4.
Smażyć placki
Placki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Wylewać po łyżce ciasta na placka. Smażyć na średnio-niskim ogniu i przewracać gdy na górze ciasta pojawią się bąble. Placki podawać z orzechami, borówkami i kiwi. Ja swoje placki podałam z sosem czekoladowym. 👨‍🍳
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *