fbpx

Placki twarogowo-jabłkowe dla IO i SIBO

😋😍Najchętniej nazwałabym je „urywającymi d*pe”, bo były naprawdę świetne! Przepis jest dla INSULINOOPORNYCH i można w nim wprowadzić modyfikacje pod SIBO.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
1 jajko
45g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
35g twarogu chudego
30g jabłka
15g ksylitolu
10g masła migdałowego
3g migdałów
3g proszku do pieczenia
2g syropu klonowego
2g oleju rzepakowego
kropla aromatu waniliowego
40g mleka 1,5%
Modyfikacje low FODMAP
mąkę używamy o niskim typie
twaróg i mleko bez laktozy
ksylitol zamieniamy na stewię
Wartość odżywcza
451 kcal kalorie
25g białko
18g tłuszcze
48g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować ciasto
W misce połączyć: jajko, mleko, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i cynamon. Wymieszać do połączenia składników. Jabłko pokroić w drobniutką kosteczkę 3x3mm. Dodać do masy. Do masy wkruszyć również twaróg. Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
2.
Usmażyć placki
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć placuszki wylewając po łyżce ciasta na placka. Smażyć do pojawiania się bąbli na wierzchu ciasta.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podawać
Placki podawać z masłem migdałowym, posiekanymi drobno orzechami i skropione syropem klonowym. Ja posypałam dodatkowo cynamonem.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *