Placki twarogowo-jabłkowe dla IO i SIBO
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
1 jajko | |
45g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
35g twarogu chudego | |
30g jabłka | |
15g ksylitolu | |
10g masła migdałowego | |
3g migdałów | |
3g proszku do pieczenia | |
2g syropu klonowego | |
2g oleju rzepakowego | |
kropla aromatu waniliowego | |
40g mleka 1,5% |
Modyfikacje low FODMAP
mąkę używamy o niskim typie | |
twaróg i mleko bez laktozy | |
ksylitol zamieniamy na stewię |
Wartość odżywcza
451 kcal
kalorie
25g
białko
18g
tłuszcze
48g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować ciasto
W misce połączyć: jajko, mleko, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i cynamon. Wymieszać do połączenia składników. Jabłko pokroić w drobniutką kosteczkę 3x3mm. Dodać do masy. Do masy wkruszyć również twaróg. Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
2.
Usmażyć placki
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć placuszki wylewając po łyżce ciasta na placka. Smażyć do pojawiania się bąbli na wierzchu ciasta.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podawać
Placki podawać z masłem migdałowym, posiekanymi drobno orzechami i skropione syropem klonowym. Ja posypałam dodatkowo cynamonem.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz