fbpx

Placki z jogurtu greckiego dla insulinoopornych i pacjentów z SIBO

20 minut

Średnio zaawansowany

1

😍Wiecie, że u mnie jest zawsze pysznie i zawsze szybko. Zapraszam na placuszki dla INSULINOOPORNYCH, które można również zmodyfikować pod low FODMAP.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
80g jogurtu greckiego
60g gruszki
60g malin mrożonych
1 jajko
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20g ksylitolu
1łyżka pistacji
3g proszku do pieczenia
3g oleju rzepakowego
Zmiany na lod FODMAP
nie używamy gruszki
mąkę orkiszową pełnoziarnistą zamieniamy na taką o najniższym typie
ksylitol zamieniamy na stewię do 5g
pistacje zamieniamy na orzechy włoskie
Wartość odżywcza
524 kcal kalorie
20g białko
20g tłuszcze
61g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Wymieszać mokre składniki
Jogurt przełożyć do miski, dodać jajko, połowę porcji ksylitolu i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać mąkę
Następnie dodać mąkę. Wymieszać - w cieście mają być grudki.
Zaznacz jako zrobione
3.
Wkroić gruszkę
Do ciasta wkroić gruszkę i dodać aromat waniliowy jeśli go posiadamy.
Zaznacz jako zrobione
4.
Usmażyć placki
Placki smażyć na średnio-niskim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem. Przewracać dopiero jak zobaczymy bąble na powierzchni i boki zaczną się ścinać.
Zaznacz jako zrobione
5.
Przygotować sos malinowy
W międzyczasie maliny rozmrozić z resztą ksylitolu. Placki podawać z malinami i pistacjami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *