Placki z jogurtu greckiego dla insulinoopornych i pacjentów z SIBO
5
from
2
Reviews
Składniki
Dopasuj na porcje:
80g jogurtu greckiego | |
60g gruszki | |
60g malin mrożonych | |
1 jajko | |
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
20g ksylitolu | |
1łyżka pistacji | |
3g proszku do pieczenia | |
3g oleju rzepakowego |
Zmiany na lod FODMAP
nie używamy gruszki | |
mąkę orkiszową pełnoziarnistą zamieniamy na taką o najniższym typie | |
ksylitol zamieniamy na stewię do 5g | |
pistacje zamieniamy na orzechy włoskie |
Wartość odżywcza
524 kcal
kalorie
20g
białko
20g
tłuszcze
61g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Wymieszać mokre składniki
Jogurt przełożyć do miski, dodać jajko, połowę porcji ksylitolu i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać mąkę
Następnie dodać mąkę. Wymieszać - w cieście mają być grudki.
Zaznacz jako zrobione
3.
Wkroić gruszkę
Do ciasta wkroić gruszkę i dodać aromat waniliowy jeśli go posiadamy.
Zaznacz jako zrobione
4.
Usmażyć placki
Placki smażyć na średnio-niskim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem. Przewracać dopiero jak zobaczymy bąble na powierzchni i boki zaczną się ścinać.
Zaznacz jako zrobione
5.
Przygotować sos malinowy
W międzyczasie maliny rozmrozić z resztą ksylitolu. Placki podawać z malinami i pistacjami.
Zaznacz jako zrobione
Justyna
Placuszki wyszły idealnie, są mięciutkie i gruszka idealnie się komponuje. Rzadko kiedy wychodzą mi placuszki z innych przepisów więc proporcje tutaj uważam się są w sam raz.
Ps. Prośba o pominięcie poprzedniego komentarza bo niechcący dałam niższa ocenę a chciałam dać 5 gwiazdek 😉