Proteinowa pizza dla INSULINOOPORNYCH I SIBO
Testowałam ten przepis chyba już spokojnie mogę powiedzieć MILION razy
. Teraz jest idealny! Na dole również wskazówki jak zrobić wersję low FODMAP. 


Przepis jest na bazie inspiracji, która widziałam na instagramie. Niestety nie pamiętam u kogo
.

Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
1 czerwona papryka | |
75g skyra naturalnego | |
75g mozzarelli light | |
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
25g koncentratu pomidorowego | |
3,5g proszku do pieczenia | |
świeża bazylia do dekoracji oraz wybrane dodatki |
Z przepisu wychodzi 1 porcja | Zmiana na low FODMAP
mozzarelli używamy do 40g | |
papryki używamy zielonej do 75g | |
mąkę wybieramy orkiszową o niskim typie |
Wartość odżywcza
418kcal
kalorie
34g
białko
10g
tłuszcze
48g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Połączyć składniki na ciasto
Mąkę połączyć ze skyrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto (ciasto będzie mokre). Ciasto rozgnieść bardzo cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najłatwiej będzie to zrobić przy użyciu wilgotnych dłoni).
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać koncentrat i dodatki
Wyłożyć doprawiony koncentrat doprawiony oregano i mozzarellę posiekaną na małą kostkę (mozzarellę należy odcisnąć na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru wody). Tutaj wykładamy resztę wybranych dodatków.
Zaznacz jako zrobione
3.
Zapiekać
Zapiekać w 220 stopniach przez 15-20 minut (najlepiej często ją obserwować, może się szybko przyrumienić). Podawać z bazylią i papryką.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz