Testowałam ten przepis chyba już spokojnie mogę powiedzieć MILION razy . Teraz jest idealny! Na dole również wskazówki jak zrobić wersję low FODMAP.
Przepis jest na bazie inspiracji, która widziałam na instagramie. Niestety nie pamiętam u kogo .
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
1czerwona papryka
75gskyra naturalnego
75gmozzarelli light
50gmąki orkiszowej pełnoziarnistej
25gkoncentratu pomidorowego
3,5gproszku do pieczenia
świeża bazylia do dekoracji oraz wybrane dodatki
Zmiana na low FODMAP
mozzarelli używamy do 40g
papryki używamy zielonej do 75g
mąkę wybieramy orkiszową o niskim typie
Wartość odżywcza
418kcalkalorie
34gbiałko
10gtłuszcze
48gwęglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Połączyć składniki na ciasto
Mąkę połączyć ze skyrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto (ciasto będzie mokre). Ciasto rozgnieść bardzo cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najłatwiej będzie to zrobić przy użyciu wilgotnych dłoni).
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać koncentrat i dodatki
Wyłożyć doprawiony koncentrat doprawiony oregano i mozzarellę posiekaną na małą kostkę (mozzarellę należy odcisnąć na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru wody). Tutaj wykładamy resztę wybranych dodatków.
Zaznacz jako zrobione
3.
Zapiekać
Zapiekać w 220 stopniach przez 15-20 minut (najlepiej często ją obserwować, może się szybko przyrumienić). Podawać z bazylią i papryką.
Dodaj komentarz