fbpx

Proteinowa pizza dla INSULINOOPORNYCH I SIBO

Testowałam ten przepis chyba już spokojnie mogę powiedzieć MILION razy 😃. Teraz jest idealny! Na dole również wskazówki jak zrobić wersję low FODMAP. 🤤
Przepis jest na bazie inspiracji, która widziałam na instagramie. Niestety nie pamiętam u kogo 🥲 .
Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
1 czerwona papryka
75g skyra naturalnego
75g mozzarelli light
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
25g koncentratu pomidorowego
3,5g proszku do pieczenia
świeża bazylia do dekoracji oraz wybrane dodatki
Zmiana na low FODMAP
mozzarelli używamy do 40g
papryki używamy zielonej do 75g
mąkę wybieramy orkiszową o niskim typie
Wartość odżywcza
418kcal kalorie
34g białko
10g tłuszcze
48g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Połączyć składniki na ciasto
Mąkę połączyć ze skyrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto (ciasto będzie mokre). Ciasto rozgnieść bardzo cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najłatwiej będzie to zrobić przy użyciu wilgotnych dłoni).
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać koncentrat i dodatki
Wyłożyć doprawiony koncentrat doprawiony oregano i mozzarellę posiekaną na małą kostkę (mozzarellę należy odcisnąć na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru wody). Tutaj wykładamy resztę wybranych dodatków.
Zaznacz jako zrobione
3.
Zapiekać
Zapiekać w 220 stopniach przez 15-20 minut (najlepiej często ją obserwować, może się szybko przyrumienić). Podawać z bazylią i papryką.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *