Racuchy borówkowe dla insulinoopornych
Bo przecież racuchy nie muszą być zawsze z jabłkami. (przepis na 2 porcje)
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
180g borówek amerykańskich | |
180g kefiru (1,5%) | |
150g jogurtu waniliowego typu skyr jogurt firmy Pilos | |
125g malin | |
120g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu | |
1 sztuka jajko | |
30g pistacji | |
25g ksylitolu | |
10g oleju rzepakowego | |
5g proszku do pieczenia | |
3g aromatu waniliowego |
Wartość odżywcza
1166 kcal
kalorie
53g
białko
36g
tłuszcze
147g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
W misce połączyć składniki.
Kefir, jajko, ksylitol i aromat waniliowy połączyć w misce przy użyciu rózgi. Następnie dodać proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać do połączenia składników (w cieście mają być grudki).
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać owoce.
Dodać borówki. Przemieszać.
Zaznacz jako zrobione
3.
Racuchy smażyć na niskim ogniu.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć racuchy po wylaniu pełnej łyżki ciasta na placka. Placki smażymy na niskim ogniu, żeby nie były surowe w środku. Obracać gdy z wierzchu pojawią się bąble.
Zaznacz jako zrobione
4.
Udekorować danie.
Racuchy podawać ze skyrem, malinami i orzechami.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz