fbpx

Racuchy borówkowe dla insulinoopornych

Bo przecież racuchy nie muszą być zawsze z jabłkami. (przepis na 2 porcje)

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
180g borówek amerykańskich
180g kefiru (1,5%)
150g jogurtu waniliowego typu skyr jogurt firmy Pilos
125g malin
120g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu
1 sztuka jajko
30g pistacji
25g ksylitolu
10g oleju rzepakowego
5g proszku do pieczenia
3g aromatu waniliowego
Wartość odżywcza
1166 kcal kalorie
53g białko
36g tłuszcze
147g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
W misce połączyć składniki.
Kefir, jajko, ksylitol i aromat waniliowy połączyć w misce przy użyciu rózgi. Następnie dodać proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać do połączenia składników (w cieście mają być grudki).
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać owoce.
Dodać borówki. Przemieszać.
Zaznacz jako zrobione
3.
Racuchy smażyć na niskim ogniu.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć racuchy po wylaniu pełnej łyżki ciasta na placka. Placki smażymy na niskim ogniu, żeby nie były surowe w środku. Obracać gdy z wierzchu pojawią się bąble.
Zaznacz jako zrobione
4.
Udekorować danie.
Racuchy podawać ze skyrem, malinami i orzechami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *