fbpx

Racuchy lepsze jak od Babci

Racuchy to jest obowiązkowe danie w mojej kuchni, dlatego też musiałam stworzyć wersję przyjazną dla insulinoopornych. Przepis już wielokrotnie został przetestowany, zarówno przez moich domowników, jak i obserwatorów i pacjentów. Wszyscy jednogłośnie wypowiadają się, że te racuchy są „lepsze jak od Babci”. Ja swoje racuchy podałam z twarożkiem z tofu, natomiast jeśli nie lubisz tofu śmiało wymień to zestawienie na inne wysokobiałkowe np. skyr waniliowy na słodzikach.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
200g truskawek lub innych owoców do podania
180g kefiru
160g jabłek ze skórką
120g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu
60g tofu naturalnego składnik do wykonania serka z tofu, można pominąć
56g jajka
40g mleka 1,5% składnik do serka z tofu, można pominąć
30g ksylitolu 1/3 porcji ksylitolu jest potrzebna do wykonania serka z tofu
15g pistacji do podania
10g oleju rzepakowego
5g proszku do pieczenia
5g cynamonu daj tyle cynamonu, ile lubisz
3g aromatu waniliowego
Z przepisu wychodzą 2 porcje, a całość to:
Wartość odżywcza
1068 kcal kalorie
47g białka
35g tłuszczu
135g węglowodanów

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Połączyć mokre składniki i ksylitol
Kefir przelać do miski, wbić jajko, 2/3 porcji ksylitolu i połowę aromatu waniliowego. Wymieszać trzepaczką. Resztę ksylitolu używamy do serka z tofu, jeśli chcemy go przygotować.
Zaznacz jako zrobione
2.
Połączyć suche składniki i dodać do mokrych
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. Wymieszać do połączenia składników (w cieście mają być grudki).
Zaznacz jako zrobione
3.
Dodać jabłka
Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłko (ze skórką). Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
4.
Usmażyć racuchy
Placki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na niskim ogniu wylewając po 1 pełnej łyżce ciasta na racucha. Obracać gdy na cieście pojawią się widoczne bąbelki i od dołu racuch będzie brązowy. Nie smażymy na wysokim ogniu, bo będą surowe w środku.
Zaznacz jako zrobione
5.
Przygotować serek z tofu
W międzyczasie tofu zblednować z mlekiem, dodać aromat waniliowy i 1/3 porcji ksylitolu oraz odrobinę soku z cytryny.
Zaznacz jako zrobione
6.
Racuchy podać z ulubionymi owocami i serkiem
Racuchy podawać z twarożkiem, truskawkami i pistacjami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *