fbpx

Szarlotka dla insulinoopornych

30

Średnio zaawansowany

Dlaczego osoby z insulinoopornością mają rezygnować z ciast? Ja akurat nie jestem specjalną fanką ciast na mące pełnoziarnistej, ale uważam, że do szarlotki to bardzo pasuje. (przepis na 6 porcji)

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
1000g jabłek
190g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu
90g ksylitolu
80g masła
1 sztuka jajko
10g skrobi ziemniaczanej
3g proszku do pieczenia
cynamon
Wartość odżywcza
2048 kcal kalorie
38g białko
79g tłuszcze
277g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować jabłka.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić na patelni z dodatkiem 20g ksylitolu i cynamonem. Do wystudzonych jabłek dodać mąkę ziemniaczaną.
Zaznacz jako zrobione
2.
Wymieszać składniki na ciasto.
Mąkę, 60g ksylitolu i proszek do pieczenia wymieszać z zimnym pokrojonym w kostkę masłem oraz jajkiem. Zagnieść do gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie równe kulki.
Zaznacz jako zrobione
3.
Wyłożyć ciasto.
Okrągłą blachę o średnicy 18cm wyłożyć papierem i na spód wyłożyć pierwszą część ciasta (kulkę można kroić na plasterki i układać koło siebie, tak będzie łatwiej) i nakłuć widelcem. Resztę ksylitolu wymieszać z cynamonem.
Zaznacz jako zrobione
4.
Wyłożyć jabłka.
Następnie wyłożyć połowę jabłek i posypać cynamonowym ksylitolem. Dalej kolejna część jabłek i ponownie posypać ksylitolem.
Zaznacz jako zrobione
5.
Ułożyć kratkę z ciasta.
Drugą kulkę ciasta rozwałkować i pokroić w paski na około 1,5cm szerokości. W razie potrzeby można podsypać ją mąką. Paski należy wykładać tworząc kratkę.
Zaznacz jako zrobione
6.
Upiec szarlotkę.
Ciasto zapiekać w 180 stopniach w trybie termoobieg przez ok. 45 minut do złotego koloru. Kroić po wystudzeniu.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *