Szarlotka dla insulinoopornych
Dlaczego osoby z insulinoopornością mają rezygnować z ciast? Ja akurat nie jestem specjalną fanką ciast na mące pełnoziarnistej, ale uważam, że do szarlotki to bardzo pasuje. (przepis na 6 porcji)
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
1000g jabłek | |
190g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu | |
90g ksylitolu | |
80g masła | |
1 sztuka jajko | |
10g skrobi ziemniaczanej | |
3g proszku do pieczenia | |
cynamon |
Wartość odżywcza
2048 kcal
kalorie
38g
białko
79g
tłuszcze
277g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować jabłka.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić na patelni z dodatkiem 20g ksylitolu i cynamonem. Do wystudzonych jabłek dodać mąkę ziemniaczaną.
Zaznacz jako zrobione
2.
Wymieszać składniki na ciasto.
Mąkę, 60g ksylitolu i proszek do pieczenia wymieszać z zimnym pokrojonym w kostkę masłem oraz jajkiem. Zagnieść do gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie równe kulki.
Zaznacz jako zrobione
3.
Wyłożyć ciasto.
Okrągłą blachę o średnicy 18cm wyłożyć papierem i na spód wyłożyć pierwszą część ciasta (kulkę można kroić na plasterki i układać koło siebie, tak będzie łatwiej) i nakłuć widelcem. Resztę ksylitolu wymieszać z cynamonem.
Zaznacz jako zrobione
4.
Wyłożyć jabłka.
Następnie wyłożyć połowę jabłek i posypać cynamonowym ksylitolem. Dalej kolejna część jabłek i ponownie posypać ksylitolem.
Zaznacz jako zrobione
5.
Ułożyć kratkę z ciasta.
Drugą kulkę ciasta rozwałkować i pokroić w paski na około 1,5cm szerokości. W razie potrzeby można podsypać ją mąką. Paski należy wykładać tworząc kratkę.
Zaznacz jako zrobione
6.
Upiec szarlotkę.
Ciasto zapiekać w 180 stopniach w trybie termoobieg przez ok. 45 minut do złotego koloru. Kroić po wystudzeniu.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz