Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami dla insulinoopornych
Pyszna prosta tarta, bardziej w kwaśny ton . Rabarbar można wymienić na więcej truskawek!
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
250g rabarbaru | |
150g truskawek | |
125g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850 | |
100g ksylitolu | |
50g masła | |
30g zimnej wody | |
1 żółtko | |
5g skrobi ziemniaczanej |
Do posypania
30g migdałów |
Wartość odżywcza
1213 kcal
kalorie
23g
białko
51g
tłuszcze
157g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Wymieszać pierwszą część składników
Masło schłodzić. W misce wymieszać mąkę, odrobinę soli i połowę porcji ksylitolu. Warto dodać szczyptę cynamonu i aromat waniliowy. Składniki wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść palcami.
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać wodę i żółtko
Dodać zimną wodę i żółtko. Szybko wymieszać i wstawić do lodówki na 20 minut do schłodzenia.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować rabarbar
Rabarbar obrać i umyć, pokroić i następnie przełożyć do rondelka z dodatkiem reszty ksylitolu. Wygotować do miękkości. Na koniec dodać skrobię i dobrze wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
4.
Rozwałkować ciasto
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na rustykalne koło o średnicy ok. 25 cm. Grubość ciasta ma wynosić ok. 3-4 mm. Ciasto ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni w trybie termoobieg.
Zaznacz jako zrobione
5.
Posmarować rabarbarem
Na środek ciasta wyłożyć rabarbar - zostawiamy wolny pasek bez nadzienia ok. 3cm. Następnie truskawki pokroić w plastry i ułożyć na środku ciasta w kształt róży.
Zaznacz jako zrobione
6.
Pozaginać brzegi ciasta
Ciasto pozaginać do środka tworząc falbankę. Brzegi ciasta można dodatkowo obsypać migdałami.
Zaznacz jako zrobione
7.
Piec do zbrązowienia
Ciasto zapiekać ok. 20 minut do zarumienienia. Podawać po ostygnięciu.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz