fbpx

Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami dla insulinoopornych

35 minut

Zaawansowany

8

Pyszna prosta tarta, bardziej w kwaśny ton 😋. Rabarbar można wymienić na więcej truskawek!

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
250g rabarbaru
150g truskawek
125g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
100g ksylitolu
50g masła
30g zimnej wody
1 żółtko
5g skrobi ziemniaczanej
Do posypania
30g migdałów
Wartość odżywcza
1213 kcal kalorie
23g białko
51g tłuszcze
157g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Wymieszać pierwszą część składników
Masło schłodzić. W misce wymieszać mąkę, odrobinę soli i połowę porcji ksylitolu. Warto dodać szczyptę cynamonu i aromat waniliowy. Składniki wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść palcami.
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać wodę i żółtko
Dodać zimną wodę i żółtko. Szybko wymieszać i wstawić do lodówki na 20 minut do schłodzenia.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować rabarbar
Rabarbar obrać i umyć, pokroić i następnie przełożyć do rondelka z dodatkiem reszty ksylitolu. Wygotować do miękkości. Na koniec dodać skrobię i dobrze wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
4.
Rozwałkować ciasto
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na rustykalne koło o średnicy ok. 25 cm. Grubość ciasta ma wynosić ok. 3-4 mm. Ciasto ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni w trybie termoobieg.
Zaznacz jako zrobione
5.
Posmarować rabarbarem
Na środek ciasta wyłożyć rabarbar - zostawiamy wolny pasek bez nadzienia ok. 3cm. Następnie truskawki pokroić w plastry i ułożyć na środku ciasta w kształt róży.
Zaznacz jako zrobione
6.
Pozaginać brzegi ciasta
Ciasto pozaginać do środka tworząc falbankę. Brzegi ciasta można dodatkowo obsypać migdałami.
Zaznacz jako zrobione
7.
Piec do zbrązowienia
Ciasto zapiekać ok. 20 minut do zarumienienia. Podawać po ostygnięciu.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *