Wilgotny chlebek bananowy
Ten przepis przychodzi z ratunkiem zawsze kiedy jest za dużo brązowych bananów w domu. Banany można oczywiście zamrozić do smoothie, ale miejsce w zamrażarce też się kiedyś kończy! (przepis na 7 kawałków)
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
400g banana najlepiej sprawdzą się brązowe lub żółte banany | |
280g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu | |
2sztuki jajek | |
55g ksylitolu | |
55g oleju rzepakowego | |
30g orzechów laskowych | |
20g czekolady mlecznej użyłam firmy Wawel | |
6g proszku do pieczenia | |
5g cynamonu daj tyle ile lubisz :) | |
2g sody oczyszczonej | |
2g mielonego kardamonu |
orzechy laskowe do posypania chlebka
Wartość odżywcza
2495 kcal
kalorie
65g
białko
99g
tłuszcz
320g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować banany
Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Zaznacz jako zrobione
2.
Ubić jajka
W osobnej misce jajka ubić mikserem z ksylitolem. Ubijać do uzyskania jasnej piany. Następnie do jajek dodać olej.
Zaznacz jako zrobione
3.
Połączyć suche składniki
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i kardamon.
Zaznacz jako zrobione
4.
Dodać banany do mokrych składników
Do jajek dodać banany i delikatnie zmiksować. Następnie do masy dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. W cieście mają być grudki, nie mieszamy do gładkości.
Zaznacz jako zrobione
5.
Dodać orzechy i czekoladę
Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem (26x12cm). Wierzch ciasta posypać dodatkową porcją orzechów.
Zaznacz jako zrobione
6.
Piec w nagrzanym piekarniku
Zapiekać w 160 stopniach w trybie góra-dół przez 1h 20 min, do suchego patyczka. Kroić po wystudzeniu.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz