fbpx

Wilgotny chlebek bananowy

30 minut

Średnio zaawansowany

11

Ten przepis przychodzi z ratunkiem zawsze kiedy jest za dużo brązowych bananów w domu. Banany można oczywiście zamrozić do smoothie, ale miejsce w zamrażarce też się kiedyś kończy! (przepis na 7 kawałków)

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
400g banana najlepiej sprawdzą się brązowe lub żółte banany
280g mąki orkiszowej typ 1850 dostępna w Lidlu
2sztuki jajek
55g ksylitolu
55g oleju rzepakowego
30g orzechów laskowych
20g czekolady mlecznej użyłam firmy Wawel
6g proszku do pieczenia
5g cynamonu daj tyle ile lubisz :)
2g sody oczyszczonej
2g mielonego kardamonu
orzechy laskowe do posypania chlebka
Wartość odżywcza
2495 kcal kalorie
65g białko
99g tłuszcz
320g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować banany
Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Zaznacz jako zrobione
2.
Ubić jajka
W osobnej misce jajka ubić mikserem z ksylitolem. Ubijać do uzyskania jasnej piany. Następnie do jajek dodać olej.
Zaznacz jako zrobione
3.
Połączyć suche składniki
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i kardamon.
Zaznacz jako zrobione
4.
Dodać banany do mokrych składników
Do jajek dodać banany i delikatnie zmiksować. Następnie do masy dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. W cieście mają być grudki, nie mieszamy do gładkości.
Zaznacz jako zrobione
5.
Dodać orzechy i czekoladę
Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem (26x12cm). Wierzch ciasta posypać dodatkową porcją orzechów.
Zaznacz jako zrobione
6.
Piec w nagrzanym piekarniku
Zapiekać w 160 stopniach w trybie góra-dół przez 1h 20 min, do suchego patyczka. Kroić po wystudzeniu.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *