fbpx

Zaj*biste placki jogurtowe z gruszką DLA INSULINOOPORNYCH

🥹🤤🤤Słuchajcie ja mam naprawdę rękę do placków. Myślałam, że lepiej się nie da, a tu jednak! Przepyszne wyszły te placuszki i całkowicie zasługują na miano „zaj*bistych”. Te placki wyjątkowo zrobiłam na mące orkiszowej o niższym typie, bo skończyła mi się pełnoziarnista – daliście mi znać, że i tak chcecie przepis 😇. Moim zdaniem tą mąkę można tu śmiało wymienić na pełnoziarnistą orkiszową 1:1. 😍🥹

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
150g gruszki
100g skyra naturalnego
60g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
1 jajko
50g jogurtu greckiego firmy Łowicz jogurty greckie miewają różne konsystencje
20g ksylitolu
10g masła orzechowego
10g orzechów ziemnych
5g oleju rzepakowego
1g proszku do pieczenia
Z przepisu wychodzą 2 porcje, a całość to:
Wartość odżywcza
700 kcal kalorie
36 g białko
26 g tłuszcze
78 g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Wymieszać pierwszą część składników
W misce połączyć oba jogurty, dodać jajko i ksylitol.
Zaznacz jako zrobione
2.
Wmieszać pozostałe składniki
Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
Zaznacz jako zrobione
3.
Dodać gruszkę
Do masy dodać 90g drobno pokrojonej gruszki (0,5cm x 0,5cm). Wymieszać.
Zaznacz jako zrobione
4.
Smażyć placki
Placki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na średnio-niskim ogniu pod pokrywką. Wylewamy po łyżce ciasta na placka. Obracać kiedy brzegi ciasta zaczną się ścinać. Podawać z resztą gruszki, orzechami i masłem orzechowym.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *