fbpx

Zupa krem z pieczonych pomidorów DLA INSULINOOPORNYCH

40 minut

Średnio zaawansowany

🥹🍅 Ale ta zupa była PYYYSZNA 😍. i te grzanki z chleba pełnoziarnistego wbrew pozorom były idealne ❤. Niestety ze względu na duży udział pomidorów nie da się tego przepisu zrobić w wersji low FODMAP.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
1kg pomidorów
250g bulionu drobiowego
6kromek chleba graham
100g cebuli
100g mięsa z piersi kurczaka
100g mozzarelli do pizzy
30g serka śmietankowego light
25g czosnku
20g oliwy
świeża bazylia
tymianek
Z przepisu wychodzą 2 porcje, a całość to:
Wartość odżywcza
1352 kcal kalorie
84g białko
47g tłuszcze
135g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować pomidory
Pomidory pokroić na połówki, wykroić łykowate części, ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Dodać czosnek w łupinkach, tymianek i polać połową porcji oliwy. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 30 minut do wyraźnego zrumieniania.
Zaznacz jako zrobione
2.
Podsmażyć cebulę
W międzyczasie na połowie z reszty oliwy podsmażyć w rondelku pokrojoną cebulę, dodać koncentrat. Kolejno dodać upieczone pomidory wraz z sokami i bulion. Gotować ze świeżą bazylią przez 20-30 minut.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować grzanki
W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oliwy, doprawić (sugerowane: papryka wędzona, oregano). Kiedy kurczak będzie podsmażony posiekać go na mniejsze części. Pieczywo posypać serem, ułożyć kurczaka i złożyć na grzanki. Zapiekać na suchej patelni pod pokrywką do stopienia sera i zrumienienia pieczywa.
Zaznacz jako zrobione
4.
Dokończyć zupę
Na koniec zupę zblendować z dodatkiem serka śmietankowego. Zupę podawać z grzankami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *