fbpx

Zupa krem z pieczonych pomidorów DLA INSULINOOPORNYCH

40 minut

Średnio zaawansowany

🥹🍅 Ale ta zupa była PYYYSZNA 😍. i te grzanki z chleba pełnoziarnistego wbrew pozorom były idealne ❤. Niestety ze względu na duży udział pomidorów nie da się tego przepisu zrobić w wersji low FODMAP.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
1kg pomidorów
250g bulionu drobiowego
6kromek chleba graham
100g cebuli
100g mięsa z piersi kurczaka
100g mozzarelli do pizzy
30g serka śmietankowego light
25g czosnku
20g oliwy
świeża bazylia
tymianek
Wartość odżywcza
1352 kcal kalorie
84g białko
47g tłuszcze
135g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować pomidory
Pomidory pokroić na połówki, wykroić łykowate części, ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Dodać czosnek w łupinkach, tymianek i polać połową porcji oliwy. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 30 minut do wyraźnego zrumieniania.
Zaznacz jako zrobione
2.
Podsmażyć cebulę
W międzyczasie na połowie z reszty oliwy podsmażyć w rondelku pokrojoną cebulę, dodać koncentrat. Kolejno dodać upieczone pomidory wraz z sokami i bulion. Gotować ze świeżą bazylią przez 20-30 minut.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować grzanki
W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oliwy, doprawić (sugerowane: papryka wędzona, oregano). Kiedy kurczak będzie podsmażony posiekać go na mniejsze części. Pieczywo posypać serem, ułożyć kurczaka i złożyć na grzanki. Zapiekać na suchej patelni pod pokrywką do stopienia sera i zrumienienia pieczywa.
Zaznacz jako zrobione
4.
Dokończyć zupę
Na koniec zupę zblendować z dodatkiem serka śmietankowego. Zupę podawać z grzankami.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *