Zupa krem z pieczonych pomidorów DLA INSULINOOPORNYCH
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
1kg pomidorów | |
250g bulionu drobiowego | |
6kromek chleba graham | |
100g cebuli | |
100g mięsa z piersi kurczaka | |
100g mozzarelli do pizzy | |
30g serka śmietankowego light | |
25g czosnku | |
20g oliwy | |
świeża bazylia | |
tymianek |
Wartość odżywcza
1352 kcal
kalorie
84g
białko
47g
tłuszcze
135g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować pomidory
Pomidory pokroić na połówki, wykroić łykowate części, ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Dodać czosnek w łupinkach, tymianek i polać połową porcji oliwy. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 30 minut do wyraźnego zrumieniania.
Zaznacz jako zrobione
2.
Podsmażyć cebulę
W międzyczasie na połowie z reszty oliwy podsmażyć w rondelku pokrojoną cebulę, dodać koncentrat. Kolejno dodać upieczone pomidory wraz z sokami i bulion. Gotować ze świeżą bazylią przez 20-30 minut.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować grzanki
W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oliwy, doprawić (sugerowane: papryka wędzona, oregano). Kiedy kurczak będzie podsmażony posiekać go na mniejsze części. Pieczywo posypać serem, ułożyć kurczaka i złożyć na grzanki. Zapiekać na suchej patelni pod pokrywką do stopienia sera i zrumienienia pieczywa.
Zaznacz jako zrobione
4.
Dokończyć zupę
Na koniec zupę zblendować z dodatkiem serka śmietankowego. Zupę podawać z grzankami.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz