Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami z pesto i kurczakiem dla INSULINOOPORNYCH i SIBO
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
400g bulionu drobiowego | |
300g cukini | |
300g brokuła mrożonego | |
200g ziemniaków | |
180g pieczywa graham | |
130g pora | |
100g cebuli | |
100g mięsa z piersi kurczaka | |
100g zielonego groszku | |
30g pesto z bazylii | |
30g sera mozzarella na pizzę | |
25g czosnku | |
4łyżeczki natki pietruszki | |
9g soku z cytryny | |
1 łyżka koperku | |
5g oliwy |
Modyfikacje low FODMAP
cukinia do 75g na porcję | |
brokuły do 75g na porcję | |
chleba używamy orkiszowego na zakwasie | |
pora używamy zielonej części | |
omijamy cebulę i czosnek | |
groszek do 15g na porcję | |
nie smażymy a dusimy na wodzie i oliwę dodajemy na koniec |
Wartość odżywcza
1391 kcal
kalorie
84g
białko
33g
tłuszcze
169g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować warzywa
Cebulę i czosnek pokroić na niedbałe kawałki. Cukinię pokroić w grubą kostkę, pora w półplastry, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pora i ziemniaki, podsmażyć. Kolejno dodać cukinię, również podsmażyć.
Zaznacz jako zrobione
2.
Dodać resztę warzyw
Zalać bulionem. Dodać mrożonego brokuła i gotować do miękkości - ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać mrożony groszek, pietruszkę oraz koperek. Zupę zblendować z dodatkiem soku z cytryny.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować grzanki
W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę, doprawić (sugerowane: oregano, czosnek, bazylia) i poddusić na patelni z odrobiną wody. Następnie kurczaka posiekać. Chleb posmarować pesto, posypać serem, dodać kurczaka. Zasmażać na suchej patelni do chrupkości z obu stron. Zupę podawać z grzankami.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz