Zupa pomidorowa z pulpecikami dla IO i SIBO
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
2000ml bulionu drobiowego | |
400g mięsa mielonego z podudzia indyka | |
250g marchewki | |
150g pietruszki | |
140g koncentratu pomidorowego | |
100g makaronu z pszenicy durum | |
1 cebula w łupinie | |
60g śmietany 12% | |
30g kaszy manny | |
10g oliwy z oliwek |
Modyfikacje low FODMAP
maks. 75g marchewki na porcję | |
maks. 75g pietruszki na porcję | |
maks. 36g koncentratu na porcję | |
maks. 74g ugotowanego makaronu na porcję | |
pomijamy cebulę | |
maks. 40g śmietany na porcję | |
pomijamy kaszę manną |
Wartość odżywcza
2277 kcal
kalorie
164g
białko
76g
tłuszcze
208g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować warzywa oraz mięso
Marchew i pietruszkę obrać ze skórki, podzielić na większe części po ok. 3-4 cm. Mięso doprawić (sugerowane: tymianek, oregano, czosnek, sól i pieprz). Uformować pulpeciki.
Zaznacz jako zrobione
2.
Podsmażyć warzywa
W garnku rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć marchew i pietruszkę. Warzywa zalać bulionem, zagotować, do wywaru dodać liście laurowe, ziele angielskie i oregano oraz cebulę w łupinie. Następnie powrzucać pulpeciki. Zagotować, trzymać na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
Zaznacz jako zrobione
3.
Zupę doprawić i dodać makaron
Do zupy dodać koncentrat i suchy makaron. Gotować do miękkości makaronu. Odłowić cebulę.
Zaznacz jako zrobione
4.
Dodać śmietanę
Część bulionu odlać do wysokiego naczynia, dodać śmietanę i zblendować. Wlać ponownie do zupy. Zupę ostatecznie doprawić.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz