fbpx

Zupa pomidorowa z pulpecikami dla IO i SIBO

30 minut

Średnio zaawansowany

4-5

🤤 Najlepsza zupa jaką do tej pory poczyniłam! Jest przepyszna! Łatwostrawna jeśli ją w odpowiedni sposób przygotujemy i dobra dla insulinoopornych. Można ją również wykonać w wersji low FODMAP. 😍

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
2000ml bulionu drobiowego
400g mięsa mielonego z podudzia indyka
250g marchewki
150g pietruszki
140g koncentratu pomidorowego
100g makaronu z pszenicy durum
1 cebula w łupinie
60g śmietany 12%
30g kaszy manny
10g oliwy z oliwek
Modyfikacje low FODMAP
maks. 75g marchewki na porcję
maks. 75g pietruszki na porcję
maks. 36g koncentratu na porcję
maks. 74g ugotowanego makaronu na porcję
pomijamy cebulę
maks. 40g śmietany na porcję
pomijamy kaszę manną
Wartość odżywcza
2277 kcal kalorie
164g białko
76g tłuszcze
208g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować warzywa oraz mięso
Marchew i pietruszkę obrać ze skórki, podzielić na większe części po ok. 3-4 cm. Mięso doprawić (sugerowane: tymianek, oregano, czosnek, sól i pieprz). Uformować pulpeciki.
Zaznacz jako zrobione
2.
Podsmażyć warzywa
W garnku rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć marchew i pietruszkę. Warzywa zalać bulionem, zagotować, do wywaru dodać liście laurowe, ziele angielskie i oregano oraz cebulę w łupinie. Następnie powrzucać pulpeciki. Zagotować, trzymać na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
Zaznacz jako zrobione
3.
Zupę doprawić i dodać makaron
Do zupy dodać koncentrat i suchy makaron. Gotować do miękkości makaronu. Odłowić cebulę.
Zaznacz jako zrobione
4.
Dodać śmietanę
Część bulionu odlać do wysokiego naczynia, dodać śmietanę i zblendować. Wlać ponownie do zupy. Zupę ostatecznie doprawić.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *