fbpx

Hipoglikemia reaktywna co to jest?

Hipoglikemia reaktywna dieta
Spis Treści:

    Co to jest hipoglikemia reaktywna?

    Hipoglikemię rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl co odpowiada 3,9 mmol/l. Rozpoznanie jest niezależne od występowania objawów klinicznych, które u części osób, zwłaszcza chorujących na cukrzycę typu 1, występują dopiero przy niższych wartościach glikemii. Za klinicznie istotną hipoglikemię uznaje się wartość mniejszą od 54 mg/dl co odpowiada 3 mmol/l. Co ważne objawy hipoglikemii mogą się pojawiać również przy wyższych wartościach, nawet >100 mg/dl (5,6 mmol/l). Dochodzi wówczas do gwałtownego spadku glukozy.

     

    Tak określana „nieświadomość hipoglikemii” określana jako nieodczuwanie patologicznie niskich (</ 70 mg/dl tj. 3,9 mmol/l) poziomów glikemii, jest istotnym powikłaniem częstego występowania epizodów hipoglikemii.

     

    Ciężką hipoglikemię rozpoznaje się gdy podczas epizodu jest wymagana pomóc osób trzecich do podniesienia poziomu glukozy.

     

    Hipoglikemia reaktywna to stan występujący 2-5h po przyjęciu pokarmu. Obserwuje się ją u pacjentów w stanach przedcukrzycowych i cukrzycowych, dysfunkcjach przewodu pokarmowego oraz u pacjentów ze stanami niedoboru hormonów. Każdemu z tych schorzeń towarzyszą charakterystyczne zmiany w wydzielaniu insuliny. Podwyższony poziom insuliny zwykle jest przyczyną hipoglikemii.


    Wydzielanie insuliny odbywa się w dwóch fazach. Pierwsza faza polega na nagłym wydzieleniu insuliny w pierwszych 10 minutach. W drugiej fazie insulina jest powoli wydzielana przez kilkadziesiąt minut. Zdrowy profil insulinemii wykazuje dodatkowo obecność pulsów o niewielkiej amplitudzie co 5-10 minut. Na wspomniane pulsy nakładają się wahania insulinemii, tak zwane oscylacje, co 1-2 godzin. Utrata 1 fazy wydzielania insuliny prowadzi do względnego opóźnienia i wzrostu wydzielania insuliny w drugiej fazie, co z kolei prowadzi do hipoglikemii.

    Hipoglikemia reaktywna co to jest

    Jakie są bodźce wydzielania insuliny?

    Inkretyny to grupa hormonów jelitowych zwiększających poposiłkowe wydzielanie insuliny przez komórki trzustki, jeszcze zanim dojdzie do poposiłkowego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Do najlepiej zbadanych przedstawicieli tej grupy należą glukagonopodobny peptyd 1 (GLP-1) i glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP).

     

    Podstawowe wydzielanie GLP-1 z komórek jelita cienkiego i grubego ulega szybkiemu wzrostowi w ciągu kilku minut pod wpływem spożycia składników odżywczych znajdujących się w świetle jelita, w tym węglowodanów, tłuszczów i białek. GLP-1 zwiększa wydzielanie insuliny i hamuje wydzielanie glukagonu z wątroby w sposób zależy od glukozy. GIP jest natomiast wydzielany głównie przez komórki bliższego odcinka jelita czczego i dwunastnicy, w odpowiedzi na spożycie węglowodanów i tłuszczu. Również ma zdolność do pobudzania wydzielania insuliny zależnie od glukozy. Sam tłuszcz podany doustnie, bez węglowodanów, indukuje wydzielanie GIP, ale nie jest to wystarczające do stymulacji wydzielania insuliny. GLP-1 i GIP razem odpowiadają za pełny efekt inkretynowy.

     

    U osób bez cukrzycy inkretyny odpowiadają za 50-70% całkowitej insuliny wydzielanej po doustnym podaniu glukozy. Działanie inkretyn jest osłabione i odpowiada za 20-35% odpowiedzi insulinowej na doustną glukozę u pacjentów z cukrzycą typu 2.Dowód na istnienie inkretyn jest poparty tym, że glukoza podawana doustnie indukowała większą odpowiedź na insulinę niż wstrzyknięcie insuliny dożylnie.

    Hipoglikemia reaktywna co to jest

    Rodzaje hipoglikemii reaktywnej

    a) Wczesna poposiłkowa hipoglikemia reaktywna

    Występuje w ciągu pierwszy 1-2 godzin testu obciążenia glukozą. Może być to spowodowane przyspieszonym opróżnianiem żołądka lub nadmiernym efektem inkretynowym.

     

    b) Idiopatyczna hipoglikemia reaktywna

    Występuje w 3 godzinie testu obciążenia glukozą. Najczęściej u nastolatków i osób o prawidłowej masie ciała. Prawdopodobnie zwiększona wrażliwość na insulinę jest cechą tego rodzaju hipoglikemii.

     

    c) Późna hipoglikemia reaktywna

    Występuje w 3-5 godzinie testu obciążenia glukozą. Może być często spowodowana insulinoopornością.

    Co powoduje hipoglikemię reaktywną?

    Ryzyko wystąpienia hipoglikemii wzrasta w następujących sytuacjach:

     

    • współwystępowanie innych chorób sprzyjających hipoglikemii (m.in. niewydolność nerek, niedoczynność tarczycy, niedoczynność kory nadnerczy, zaburzenia odżywiania, choroby przebiegające z upośledzeniem wchłaniania jelitowego)
    •  stosowanie insuliny samej lub w połączeniu z innymi lekami przeciwhiperglikemicznymi
    •  stosowanie pochodnych sulfonylomocznika samych lub w połączeniu z innymi lekami przeciwhiperglikemicznymi
    • niewłaściwe dawkowanie wymienionych leków w sytuacji wzmożonego wysiłku, zmniejszonej ilości kalorii lub spożywania alkoholu
    • nadmierna sekrecja insuliny
    • epizod ciężkiej hipoglikemii w ostatnich tygodniach
    • głód, niedożywienie, wyniszczenie
    • intensywna aktywność fizyczna (szczególnie na czczo)
    • operacje bariatryczne (np. resekcja żołądka)
    • glukozuria nerkowa (wydalanie glukozy z moczem u osób bez cukrzycy)
    • wczesna faza cykrzycy typu 2 – upośledzone I faza wydzielania insuliny
    • idiopatyczna hipoglikemia reaktywna
    • osoby młode w wieku 20-45 lat, kobiety
    • prawidłowa masa ciała lub nadwaga
    • w wywiadach częsta redukcja masy ciała osiągnięta na dietach niskoenergetycznych lub niskowęglowodanowych
    • brak regularności w spożywaniu posiłków, pomijanie śniadań
    • spożywanie dużych posiłków w porze wieczornej
    Hipoglikemia reaktywna co to jest

    Hipoglikemia reaktywna objawy

    We wczesnej fazie (glukoza 60-70 mg/dl) dominują objawy wynikające z działania adrenaliny:

    • niepokój
    • bladość
    • drżenie rąk
    • przyspieszenie czynności serca
    • nerwowość
    • wzrost ciśnienia krwi
    • potliwość
    • nudności
    • głód

    Przy glikemii poniżej 55 mg/dl:

    • zaburzenia orientacji i koncentracji
    • zaburzenia mowy
    • upośledzenie ostrości wzroku
    • splątanie
    • dreszcze
    • śpiączka
    Hipoglikemia reaktywna co to jest

    Czy hipoglikemia reaktywna jest niebezpieczna?

    Hipoglikemia w pewnych sytuacjach np. w przypadku osób w podeszłym wieku, osób z chorobą niedokrwienną serca, może stanowić bezpośrednie zagrożenie życia.

    Dlatego też w hipoglikemii podstawą jest stałe monitorowanie stężenia glukozy we krwi.

    Jak zdiagnozować hipoglikemię reaktywną?

    W praktyce klinicznej zastosowanie testu obciążenia glukozą (OGTT) można rozważać jako subotymalną metodę diagnostyki hipoglikemii reaktywnej. OGTT potrafi dawać wyniki fałszywe ze względu na osobniczą zmienność odczuwania objawów przy prawidłowym stężeniu glukozy we krwi.

     

    Najbardziej adekwantym badaniem do rozpoznania hipoglikemii reaktywnej jest wydłużony test obciążenia glukozą (5h-OGTT), który pozwoli również wykryć hipoglikemię późną i idiopatyczną.



    Do rozpoznania hipoglikemii konieczna jest tzw. Triada Whippla, która zakłada, że pacjent z hipoglikemią reaktywną to pacjent: o obniżonym stężeniu glukozy we krwi, u którego występują objawy niedocukrzenia, które to mijają po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany.

     

    W diagnostyce hipoglikemii warto uwzględnić możliwość występowania schorzeń powodujących hipoglikemię:

    • guz neuroendokrynny
    • nadczynność tarczycy
    • niedoczynność kory nadnerczy
    • alkoholizm
    • zaburzenia psychiczne o podobnych objawach np. zaburzenia lękowe
    Hipoglikemia reaktywna co to jest

    Hipoglikemia reaktywna leczenie

    U pacjentów, którzy nie potrafią wdrożyć zmian żywieniowych lub wdrożone zmiany nie poprawiają ich samopoczucia można rozważyć stosowanie farmakoterapii.

     

    Sugerowanym lekiem jest akarboza, która powoduje zmniejszone wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Arkabozę należy przyjmować przed głównym posiłkami lub tylko przed tymi potrawami, które najczęściej powodują objawy niedocukrzenia. Innym proponowanym lekiem jest metformina, powszechnie stosowana u pacjentów z insulinoopornością i hiperinsulinemią często współtowarzyszącymi hipoglikemii reaktywnej. Mechanizm działania tego leku polega między innymi na zwiększeniu wrażliwości tkanek na insulinę, zmniejszeniu wytwarzania glukozy w wątrobie oraz zmniejszeniu wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego.

    Hipoglikemia reaktywna co jeść?

    W przypadku hipoglikemii reaktywnej najważniejsze jest zapamiętanie postępowania doraźnego w przypadku wystąpienia epizodu hipoglikemii. Zalecane jest spożycie 15g glukozy lub innych węglowodanów prostych (np. pół banana, łyżeczka miodu, garść rodzynek, cztery landrynki) i kontrola glikemii po 15 minutach. W przypadku utrzymującej się hipoglikemii zaleca się powtórzenie tego schematu do uzyskania prawidłowych wartości glukozy.

     

    Dodatkowo do najważniejszych zasad hipoglikemii reaktywnej należą:

    • wprowadzenie diety o niskim IG
    • regularność posiłków, równy rozkład węglowodanów
    • unikanie głodzenia i ograniczania węglowodanów
    • białka i tłuszcze powinny się znaleźć w każdym posiłku
    • warto dodawać fruktozę zamiast glukozy do posiłków – szczególnie w postaci owoców (nie nasila znacznie wyrzutów insuliny, małe dawki poprawiają tolerancję glukozy)
    • wysoka zawartość błonnika w diecie – szczególnie strączki
    • unikanie alkoholu – zwiększa częstość incydentów hipoglikemii
    Hipoglikemia reaktywna co to jest

    Bibliografia

    Galati S.J. i wsp.: Approach to the patient with postprandial hypoglycemia. Endocr Pract. 2014, 20(4), 331-40

    Altuntaş Y.: Postprandial Reactive Hypoglycemia. Sisli Etfal Hastan Tip Bul. 2019, 53(3), 215-220.

    Czupryniak L. i wsp.: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023. Offical Journal of the Diabetes Poland, 2023, Vol 3.

    Campbell J.E. i wsp.: Pharmacology, physiology, and mechanisms of incretin hormone action. Cell Metab. 2013, 17(6), 819-837.

    Kim W.: The role of incretins in glucose homeostasis and diabetes treatment. Pharmacol Rev. 2008, 60(4), 470-512.

    Hall M. i wsp.: Hipoglikemia reaktywna jako choroba XXI wieku w ujęciu interdyscyplinarnym. Wiadomości Lekarskie, 2020, tom LXXIII, nr 2

    Małecki M. T. i wsp.: Rola komórki beta trzustki w patogenezie cukrzycy typu 2. Via Medica, 2007, vol 8.

     

     

    Konsultacja z dietetykiem

    Zainteresowany zmianami swoich
    nawyków żywieniowych?

    Napisane przez:

    Moją największą pasją jest gotowanie, wszystkie przepisy dla moich pacjentów wymyślam sama, co sprawia, że moje jadłospisy są niepowtarzalne i unikatowe!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *