fbpx

Pietruszkowe pulpeciki dla INSULINOOPORNYCH

Co tu dużo mówić, są przepyszne! 🤤

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
500g kalafiora
400g mięsa mielonego z indyka
350g bulionu drobiowego
120g kaszy jęczmiennej, perłowej
100g cebuli
35g śmietany 12%
20g czosnku
18g natki pietruszki
10g oliwy
10g kaszy mannej
8g skrobi ziemniaczanej
Wartość odżywcza
1499 kcal kalorie
114g białko
50g tłuszcze
135g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować czosnek i cebulę
Czosnek i cebulę posiekać w kostkę. Następnie zeszklić na oleju.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować mięso
Mięso przełożyć do miski, dodać połowę porcji czosnku i cebuli,1/2 posiekanej pietruszki, suchą kaszę manną oraz doprawić (sugerowane: majeranek, sól, pieprz czarny, tymianek). Zagniatać dłonią, a następnie uformować małe pulpety.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podsmażyć pulpety
Pulpety podsmażyć z resztą cebuli i czosnku. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 20-30 min. W międzyczasie ugotować kaszę i kalafiora.
Zaznacz jako zrobione
4.
Wykończyć sos
Kiedy mięso będzie już gotowe odłowić pulpety, a sos zblendować z dodatkiem śmietany i mąki ziemniaczanej. Wlać ponownie na patelnię, wrzucić pulpety. Sos zagotować do zgęstnienia, dodać pietruszkę. Pulpeciki podawać z kaszą i kalafiorem.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *