Pietruszkowe pulpeciki dla INSULINOOPORNYCH
Co tu dużo mówić, są przepyszne!
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
500g kalafiora | |
400g mięsa mielonego z indyka | |
350g bulionu drobiowego | |
120g kaszy jęczmiennej, perłowej | |
100g cebuli | |
35g śmietany 12% | |
20g czosnku | |
18g natki pietruszki | |
10g oliwy | |
10g kaszy mannej | |
8g skrobi ziemniaczanej |
Wartość odżywcza
1499 kcal
kalorie
114g
białko
50g
tłuszcze
135g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować czosnek i cebulę
Czosnek i cebulę posiekać w kostkę. Następnie zeszklić na oleju.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować mięso
Mięso przełożyć do miski, dodać połowę porcji czosnku i cebuli,1/2 posiekanej pietruszki, suchą kaszę manną oraz doprawić (sugerowane: majeranek, sól, pieprz czarny, tymianek). Zagniatać dłonią, a następnie uformować małe pulpety.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podsmażyć pulpety
Pulpety podsmażyć z resztą cebuli i czosnku. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 20-30 min. W międzyczasie ugotować kaszę i kalafiora.
Zaznacz jako zrobione
4.
Wykończyć sos
Kiedy mięso będzie już gotowe odłowić pulpety, a sos zblendować z dodatkiem śmietany i mąki ziemniaczanej. Wlać ponownie na patelnię, wrzucić pulpety. Sos zagotować do zgęstnienia, dodać pietruszkę. Pulpeciki podawać z kaszą i kalafiorem.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz