Makaron ze szpinakiem dla INSULINOOPORNYCH i SIBO
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. W wersji dla IO lub w modyfikacji na diecie low FODMAP.
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
250g mięsa z piersi kurczaka | |
10g oliwy | |
200g szpinaku | |
150g makaronu durum | |
120g serka naturalnego Apetin z Lidla | |
40g śmietany 12% | |
150g wody z makaronu | |
5 ząbków czosku |
Modyfikacja low FODMAP
nie dodajemy czosnku | |
suszone pomidory 8g na porcję | |
szpinak 75g na porcję | |
serek śmietankowy używamy bez laktozy do 80g na porcję | |
makaronu używamy ugotowanego do 100g na porcję (pszenny) |
Wartość odżywcza
615 kcal
kalorie
47g
białko
16g
tłuszcz
65g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować mięso
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić (sugerowane: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona oraz odrobina soku z cytryny).
Zaznacz jako zrobione
2.
Posiekać warzywa
Czosnek przecisnąć przez praskę a suszone pomidory posiekać. Nastawić wodę na gotowanie makaronu.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podsmażyć kurczaka
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka. Następnie ściągnąć go z patelni i dodać pomidory oraz czosnek.
Zaznacz jako zrobione
4.
Wykończyć danie
W międzyczasie rozpocząć gotowanie makaronu. Odlać wskazaną w przepisie ilość wody. Na patelnię dodać szpinak i gotować do zmniejszenia objętości. Następnie dodać śmietanę, serek i wodę. Dorzucić makaron oraz kurczaka.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz