fbpx

Makaron ze szpinakiem dla INSULINOOPORNYCH i SIBO

25 minut

Super proste

2

😍Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. W wersji dla IO lub w modyfikacji na diecie low FODMAP.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
250g mięsa z piersi kurczaka
10g oliwy
200g szpinaku
150g makaronu durum
120g serka naturalnego Apetin z Lidla
40g śmietany 12%
150g wody z makaronu
5 ząbków czosku
Modyfikacja low FODMAP
nie dodajemy czosnku
suszone pomidory 8g na porcję
szpinak 75g na porcję
serek śmietankowy używamy bez laktozy do 80g na porcję
makaronu używamy ugotowanego do 100g na porcję (pszenny)
Wartość odżywcza
615 kcal kalorie
47g białko
16g tłuszcz
65g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować mięso
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić (sugerowane: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona oraz odrobina soku z cytryny).
Zaznacz jako zrobione
2.
Posiekać warzywa
Czosnek przecisnąć przez praskę a suszone pomidory posiekać. Nastawić wodę na gotowanie makaronu.
Zaznacz jako zrobione
3.
Podsmażyć kurczaka
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka. Następnie ściągnąć go z patelni i dodać pomidory oraz czosnek.
Zaznacz jako zrobione
4.
Wykończyć danie
W międzyczasie rozpocząć gotowanie makaronu. Odlać wskazaną w przepisie ilość wody. Na patelnię dodać szpinak i gotować do zmniejszenia objętości. Następnie dodać śmietanę, serek i wodę. Dorzucić makaron oraz kurczaka.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *