Ciasteczka orkiszowe z płatkami owsianymi i rodzynkami
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
180g mąki orkiszowej typ 1850 | |
100g masła | |
100g ksylitolu | |
60g płatków owsianych | |
60g rodzynek | |
1 jajko | |
5g proszku do pieczenia | |
cynamon i aromat waniliowy |
Wartość odżywcza
2112 kcal
kalorie
42g
białko
99g
tłuszcze
255g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Namoczyć rodzynki
Jajka roztrzepać z wanilią (nie ubijać). Dodać rodzynki, pozostawić na godzinę do namoknięcia. Masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową.
Zaznacz jako zrobione
2.
Ubić masło i wymieszać z resztą składników
Masło ubić z ksylitolem na puszystą pianę. Dodać masę jajeczną z rodzynkami, cynamon, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę. Wymieszać łyżką.
Zaznacz jako zrobione
3.
Uformować i upiec ciastka
Ciastka wykładać na blachę z papierem do pieczenia po ok. 1 łyżce na ciasteczko. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut do zrumienienia.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz