fbpx

Ubijany serek wiejski dla IO i SIBO

😍To było takie szybkie i pyszne! Musicie przetestować 😋. Ubijany słodki serek wiejski z pieczonym jabłkiem i rabarbarem z dodatkiem domowej granoli.

Brak opinii

Składniki

Dopasuj na porcje:
3łodygi rabarbaru
2 jabłka
8łyżeczek ksylitolu
cynamon i aromat waniliowy
150g serka wiejskiego
30g płatków owsianych
20g masła orzechowego
15g syropu klonowego
Modyfikacje pod kątem low FODMAP
na porcję max. 20g jabłka
serek wiejski używamy bez laktozy max. 60g
zamiast ksylitolu używamy stewii max. 5g
Wartość odżywcza
495 kcal kalorie
27g białko
15g tłuszcze
57g węglowodany

Instrukcja krok po kroku :)

1.
Przygotować pieczony rabarbar i jabłko
Rabarbar i jabłko umyć. Rabarbar pokroić na 3 cm części, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać obrane i pokrojone grubą kostkę jabłka. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu do gorących owoców dodać 3/4 porcji ksylitolu, cynamon i wanilię. Przechowywać w lodówce. Podawać do dań na słodko jako porcja owoców. Do przepisu używamy 1 z 4 porcji.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować ubijany serek
Serek wiejski przełożyć do malaksera, zblendować z ksylitolem i wanilią.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować granolę
Płatki owsiane wysypać na suchą patelnie i podprażać na niskim ogniu. W międzyczasie masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym. Dodać na patelnię i mieszać do powstania "granoli". Można dodać niewielką szczyptę soli dla przełamania smaku.
Zaznacz jako zrobione
4.
Podanie
Na talerz wyłożyć serek, dodać 1 porcję pieczonych owoców, granolę oraz miętę.
Zaznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *