Ubijany serek wiejski dla IO i SIBO
Brak opinii
Składniki
Dopasuj na porcje:
3łodygi rabarbaru | |
2 jabłka | |
8łyżeczek ksylitolu | |
cynamon i aromat waniliowy | |
150g serka wiejskiego | |
30g płatków owsianych | |
20g masła orzechowego | |
15g syropu klonowego |
Modyfikacje pod kątem low FODMAP
na porcję max. 20g jabłka | |
serek wiejski używamy bez laktozy max. 60g | |
zamiast ksylitolu używamy stewii max. 5g |
Wartość odżywcza
495 kcal
kalorie
27g
białko
15g
tłuszcze
57g
węglowodany
Instrukcja krok po kroku :)
1.
Przygotować pieczony rabarbar i jabłko
Rabarbar i jabłko umyć. Rabarbar pokroić na 3 cm części, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać obrane i pokrojone grubą kostkę jabłka. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu do gorących owoców dodać 3/4 porcji ksylitolu, cynamon i wanilię. Przechowywać w lodówce. Podawać do dań na słodko jako porcja owoców. Do przepisu używamy 1 z 4 porcji.
Zaznacz jako zrobione
2.
Przygotować ubijany serek
Serek wiejski przełożyć do malaksera, zblendować z ksylitolem i wanilią.
Zaznacz jako zrobione
3.
Przygotować granolę
Płatki owsiane wysypać na suchą patelnie i podprażać na niskim ogniu. W międzyczasie masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym. Dodać na patelnię i mieszać do powstania "granoli". Można dodać niewielką szczyptę soli dla przełamania smaku.
Zaznacz jako zrobione
4.
Podanie
Na talerz wyłożyć serek, dodać 1 porcję pieczonych owoców, granolę oraz miętę.
Zaznacz jako zrobione
Dodaj komentarz